NCC Sverige AB

Hyllie Boulevard 10 B, Malmö

Information
- Inflyttning: april 2016
- Antal kvm: 2828 kvm
- Antal anställda: 130
- Inredningsarkitekt: Reflex Arkitekter
- Huset uppnår miljöklassningen Breeam Excellent.
- Fotograf: Klas Andersson

Hyllie är en av Malmös nya och mest spännande stadsdelar som vi på NCC ville vara en del av, så därför valde vi att lämna kontoret i Dockan, Västra hamnen och flytta in i det egenutvecklade och egenbyggda eXlent Hyllie. Flytten var också ett bra tillfälle att förändra arbetssättet, från kontorslandskap till aktivitetsbaserat arbetssätt, för att ytterligare öka vår trivsel samt öka samarbetet mellan de olika avdelningarna inom NCC.

I vårt nya kontor har varje avdelning en så kallad hemmahamn för att bevara känslan av samhörighet, samtidigt som alla arbetsplatser är fria för alla att arbeta på, behovet för stunden är det som ska styra. Ett antal cellkontor har också byggts för när vi har behov av arbeta helt ostört och vissa medarbetare har fått egna platser av behovsskäl. Förändringen till aktivitetsbaserat arbetssätt föregicks av omsorgsfulla undersökningar om hur vi arbetade under en vanlig dag och genom hela processen har vi haft workshops och dialogmöten för att ventilera tankar och idéer.



Motivering
Det nya kontoret är ett riktigt lyft och det nya arbetssättet innebar att kontoret delades in i tre zoner – intensiv zon, mellanzon och lugn zon.

I den intensiva zonen är det mycket puls och flöde och därför ligger denna zon runt vår interntrappa. Här har det storskaliga med staden och dess gaturum inspirerat, färgskalan varierar och går i rost, rött, svart och grått med den traditionella NCC-blå färgen och ek som accent. Liksom husen i staden gör, skapas i inredningen olika miljöer med gångstråk. Varje medarbetares personliga förvaring är också centralt placerad i nära anslutning till interntrappan. I övrigt finns här flexibla och funktionella arbetsplatser som stöttar både enskilt och gemensamt arbete.

Den lugna zonen är placerad i kärndelen som ligger på var sida om den intensiva zonen. Korridoren genom denna zon leder till mellanzonen som ligger längst ut i husets båda ändar. För att tydliggöra temposkillnaden mellan de olika zonerna har ytskikten i korridoren gjorts mörkare. I den lugna zonen hittar man fokusrum och mötesrum.

I mellanzonen arbetar man i öppet landskap som genom telefonrummens placeringar delats upp i mindre ytor. I dessa zoner får man en mer intim och hemtrevlig känsla med svalare kulörer och med inspiration från naturen. Det har varit betydelsefullt att skapa kontraster mellan zonerna så att de tre olika aktivitetsbaserade zonerna blir visuellt tydliga. Kärnan där man hittar den lugna zonen är mer sluten och mörk medan de öppna ytorna där mellanzonen och den intensiva zonen ligger är mer ljusa.

eXlent Hyllie är uppdelat på fyra våningsplan. Den externa delen där vi välkomnar kunder och andra externa gäster finns på entréplan och entresolplan. Via en interntrappa från entresolplanet kommer sedan medarbetarna upp till den interna delen som är fördelade på två våningsplan. Längst upp i det totalt nio våningar höga huset finns en takterrass med utsikt mot alla fyra väderstrecken och man ser Öresundsbron, sundet och Köpenhamn på ena hållet och Malmös innerstad på andra hållet och mot de andra väderstrecken ser man bostadsområden blandat med böljande åkrar samt nybyggda Hylliebadet - vyer som påminner oss om Malmös snabba utveckling de senaste 15 åren. Terrassen är tillgänglig för alla som arbetar i huset och möjliggör att på smidigt sätt ta en nypa frisk luft eller att äta sin medhavda lunch utomhus.

Inspiration till kontorets gestaltning och inredning är hämtad från NCCs verksamhet och påminner om det dagliga arbetet ute på NCCs byggen, exempelvis har varje konferensrum fototapeter med detaljmotiv från våra byggprojekt. Det handlar också om allt från det storskaliga – staden, till den mindre skalan – det privata och hemkänslan, med mycket ruffa material inom bygg- och anläggning men också det avtryck och resultat som arbetet ger.

Den invändiga gestaltningen har en neutral färgskala där arbetet med det taktila och variation i ljust/mörkt, varmt/kallt, hårt/mjukt har varit viktigt. För att anpassa inredningen efter ett aktivitetsbaserat tänk har komplettering av nya möbler i viss mån gjorts, i övrigt har möbler från vårt tidigare kontor tagits med. Men i avsikt att skapa en så flexibel och funktionell arbetsmiljö som möjligt har nya möbler upphandlats och specialritade möbler med lokal tillverkning tillkommit, bland annat har receptionsyta, kaffebarer och kombinationsenheter med personlig förvaring/mötesbord ritats av inredningsarkitekten.

Vi är väldigt stolta över vårt nya kontor som är en del av vårt varumärke och kultur som vi vill att våra medarbetare och gäster ska känna av och inspireras av när de är hos oss i eXlent Hyllie!




Omröstningen har avslutats





Dela den här sidan