SBAB

Svetsarvägen 24, Stockholm

Information
Inflyttningsår: 2016
Antal kvadratmeter: 3 800
Antal anställda: cirka 250
Arkitekt: Spectrum Arkitekter
Fotograf: Lasse Olsson


Motivering
SBAB:s nya kontor ligger i Solna Business Park, en ny och växande stadsdel med höga ambitioner. SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda bostadsfinansiering och sparande till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag. Att med det som grund möjliggöra resan från dröm till hem, något som det nya kontoret skulle omfamna och spegla. Resultatet har blivit en livfull, färgstark och mångfasetterad arbetsplats där visionen Sveriges bästa bolån och SBAB:s värderingar lyfts fram. Kontoret har också tydliga hemma hos-referenser.

Lokalen är i två plan och binds samman av en stor ljusgård med högt till tak. Ljusgården har fått namnet Trädgården och här finns till exempel café och kök för spontana möten, lunch och fika. – och passagen mellan de interna och externa delarna skapar en ny, naturlig mötesplats. Vid pingisbordet i Trädgården, som används flitigt både under arbetstid och på spontana och mer välarrangerade after works, utspelas tuffa matcher dagligen.

Valet av ett aktivitetsbaserat arbetssätt var självklart för SBAB. Kontoret – som med sina zoner och mötesrum speglar ett hem – har utformats för att medarbetarna ska trivas och helt enkelt känna sig hemma. Det ska tillmötesgå medarbetarnas känslor och behov, vara en plats där det känns naturligt att vara och som är anpassad efter människorna och inte tvärtom.

Här finns många nya möjligheter att arbeta som man vill, behöver och känner för. De olika arbetszonerna skiljer sig åt både vad gäller utformning och känsla, precis som ett riktigt hem gör.

Zonerna går från den lugnaste delen – Sovrummet – in till Vardagsrummet och Biblioteket. Klädkammaren är ett utrymme för förvaring av skor, extra kläder och dylikt. Vidare genom kontoret kommer de livligare avdelningarna: Mediarummet – med en lite yngre känsla, där det ibland spelas spel – och Barnrummet. Det senare är den mest färgglada zonen på hela kontoret och har utöver arbetsplatser ett lekrum för medarbetarnas barn i de händelser de behöver följa med en förälder till jobbet.

Zonerna skapar miljöer och arbetsplatser där medarbetarna själva kan välja hur de vill sitta och arbeta och det ligger stort fokus på att alla ska mötas naturligt och åstadkomma en mer social, sammanhållen arbetsplatskultur.

Resultatet av detta blev – förutom ett nytt sätt att arbeta – ett snyggt, trivsamt och funktionellt kontor med ett fullt ut aktivitetsbaserat arbetssätt och ett konkret koncept anpassat efter verksamheten.


Omröstningen har avslutats





Dela den här sidan