UR Sveriges Utbildningsradio AB

Kunskapshuset (oxenstiensgatan 105 10, Stockholm

Information
Vi har suttit i våra lokaler, som är tre våningar, 5557 kvadratmeter, sedan 2010. När vi flyttade in i lokalerna var de anpassade för ett arbetssätt i öppna landskap. Fler och fler skrivbord flyttades in och snart hade vi inga projektbord eller soffgrupper kvar. Ett hav av skrivbord och ständigt uppbokade mötesrum. På de öppna ytorna fanns en regel om att samtal bara fick föras i fyra minuter. Undersökningar visade att det varken gick att samarbeta eller att arbeta fokuserat och kreativt i lokalerna. UR genomgick även en stor omorganisation och lokalerna behövde anpassas efter nya behov som uppstod. 2016 bestämde sig företaget för att göra en aktivitetsbaserad testyta, det positiva resultatet visade sig tydligt på undersökningar och därför beslutade ledningen att aktivitetsbasera hela kontoret med start 1 januari 2017. Uppdraget gavs till en intern liten grupp och man valde att inte koppla in inredningsarkitekter.
Målet var och är att skapa en flexibel arbetsplats som är lätt att förändra efter de behov som uppstår. Ytor som stöder ett fokuserat arbetssätt, men även ytor som skapar möjlighet för samarbete, kreativitet och möten. Vi i arbetsgruppen för projektet förvandlar lokalerna medan arbetet i dem fortgår. Vi lyssnar in personalen som hela tiden ger oss feedback, detta för att skapa den optimala arbetsmiljön för alla oss som arbetar på UR. Vi vågar ta ur svängarna och skapar kreativa miljöer som sätter igång fantasin, men här finns även lugna oaser. I UR:s utbud av radio, tv och webb ska finnas något för alla, men alla kommer inte att gilla allt, det avspeglar sig på vår inredning. Alla ska hitta några platser som de är extra förtjusta i medan det kommer att finnas andra platser som passar mindre bra. Vi blandar olika typer av stolar, bord och soffor för att vi ska som arbetar på platsen ska ha ett stort utbud av sittmöjligheter vilket gör att vi får god ergonomi på köpet. När vi inte tycker att möbler och inredning på marknaden täcker upp för våra behov så designar vi egna. På UR är mångfald i personalstyrkan viktig och så även i våra lokaler. Du ägnar stor del av dagen på ditt arbete och därför är det viktigt att både personal och besökare känner sig hemma. Därför är det inte konstigt att vi även tänker på pauserna du tar under dagen. Fikautrymmen, pingisbord och biljardbord är därför viktiga inredningskomponenter. Besöker du vårt kontor idag kommer det troligen se helt annorlunda ut om du återkommer om något år. För vi ser detta som ett arbete i ständig utveckling och förändring inte som något statiskt.


Motivering
Det är personalens kreativitet och behov som skapat vårt kontor. Det är en öppen och modig arbetsplats och det gemensamma skapandet skapar en stolthet och trivsel i våra lokaler. Vårt kontor anpassar sig efter personalen, det är inte personalen som anpassar sig efter kontoret.

Omröstningen har avslutats

Dela den här sidan