BSK Arkitekter

Björns Trädgårdsgränd 1, Stockholm

Information
BSK skapar arkitektur! Här växer hus, stadsplaner och inredningar fram. BSK Arkitekter har funnits i ca 50 år och har närmare 70 medarbetare. Vi arbetar med utformning av städer, byggnader och inredning. Uppdragen är främst kontor, bostäder, högre utbildning, vårdbyggnader och stadsutveckling.BSK:s huvudkontor är beläget invid Medborgarplatsen i Stockholm. Den omvandlade lokalen stod färdig hösten 2016 och ytan är på ca 1100 kvm.

Brukare: BSK Arkitekter
Ansvarig Inredningsarkitekt; Sarah Suneson Meiling med BSKs inredningsteam: Denitsa Dineva, Maria Karatsaidou, Morgan Rudberg, Jessika Källeskog, Monica Stone
Belysningsplanerare: Ronnie Eckervig, Exengo
Projektledare:
BSK arkitekter; Ulf Mangefors, Inger Billsjö
GTW; Susanne Thor och Karin Ståhl
Elkonsult: Exengo installationskonsult
Elinstallatör: Ågrens el, Johnny Ågren, Per Ågren
Fotograf: Mathias Nero.

Bakgrund

Vårt kontor gjordes om för att;

- Synliggöra vårt arbete och uppdragens utveckling, och därigenom skapa en plattform för det kreativa samtalet.

- Förändra vårt arbetssätt till att bli aktivitetsbaserat och stödja allt från djupt fokus till kreativ verkstad.

För att synliggöra uppdragen har vi format ett upphängnings-system i metall, ett grid, som löper som en röd tråd genom lokalens alla delar och som antar olika skepnad beroende på aktivitet och behov.
Gridet skapar en rikedom av funktioner som t.ex; hyllor, projektbord och en stor mängd upphängningsyta där vi enkelt exponerar våra projekt och processer.
Kontoret är indelat i tre differentierade zoner som förstärks av kulörer. En aktiv, en semiaktiv samt en tyst zon.
I den aktiva zonen, loungen, finns huvudentré, kök samt ett koncentrat av alla de funktioner lokalen erbjuder.
I de semiaktiva zonerna finns gruppvis placerade arbetsplatser med skärmar tätt kombinerat med mötesplatser, läsplatser, mötesrum och projektbord.
I den tysta zonen finns enskilda ljuddämpade arbetsplatser vid arbetsbord, i soffor samt i arbetsfåtöljer.

Motivering
Kontoret har genom sin utformning blivit just vad vi efterfrågat!
Komponeringen och blandningen av möbler med olika funktioner ger många anledningar att röra sig i lokalen och få det man behöver för att bäst lösa arbetsuppgifter, få inspiration eller njuta av att arbeta i en skön fåtölj!
De olika typerna av miljöer växlar mellan lugn - harmoni och dynamik.
I loungen spelar vi musik och hit går man för att få näring i olika form. Loungen är en social oas på kontoret som snabbt blivit mycket populär. Här finns alltid puls. Stora glasytor ger ett skönt ljusinfall. De få materialen; betong, trä och glas varvas med starka färgaccenter i varma toner.
I de semiaktiva zonerna står arbetsplatserna i varierade grupper i det av gridet formade rumsligheterna och skapar därigenom ett spännande och dynamiskt kontorslandskap. De upphängda materialen och skisserna gör att lokalen andas lust och kreativitet. Inredningen är det vi väljer att visa för varandra.
I den tysta zonen ger dämpande material och växter en behaglig och lugn atmosfär. Här används gridet som växtupphängning, fäste för ljuddämpning samt exponering av inspirerande litteratur. Färgsättningen är dov i olika gröna toner och de kraftfullt gröna växterna ger en naturlig och skön inramning. Här kan man samla kraft och hämta djupt fokus.

Vi har arbetat mycket med kulör för att förstärka rum, zoner och stämningar. Många armaturer arbetar med samma syfte och många av dom berättar också en historia.
Inredningen fokuserar på, och ger stor plats för materialet och det arbete som aldrig kan bli digitalt i arkitektens arbete.
Projekten har egna vagnar s.k. projektvagnar för förvaring av material, modeller, skisser och annat för projekten nödvändigt under processen. Vagnarna har ett bricksystem av pannåer som även enkelt kan fästas på gridet.
Genom upphängningssystem, projektvagnar och projektbord har vi gjort det enkelt att byta arbetsplats samtidigt som vi lyckats förstärka och behålla arkitektarbetets särart och viktiga verktyg för processen.
Utformningen triggar till kreativitet och nytänkande där det till synes spontana, ofärdiga och inte helt perfekta inspirerar.
En plats för lust, dynamik och verkstad. Vi lever som vi lär!


Omröstningen har avslutats

Dela den här sidan