Arkitekterna Krook & Tjäder

Kanalgatan 5, Malmö, Malmö

Information
Det ständigt växande Krook & Tjäder i Malmö var tvungna att utökat sina lokaler. Genom ett gigantiskt hål i golvet öppnade man upp för ett välsmakande tillägg på 400 kvadratmeter i gatuplan. Den nya lokalen funkar som mötesplats med utställning, konferens, lounge och arbetsplats. Ett intressant bevarande av byggnadens råhet som ändå på ett mjukt, inbjudande och stilfullt sätt möter funktion och behov i dagens kontorsmiljö.

Motivering
- Byggnaden från början av sextiotalet är byggd med platsgjuten betong, vilket vi älskar och inte kunde motstå att frilägga i tak berättar Tobias Magnesjö, arkitekt och kontorschef på Krook & Tjäder i Malmö. De akustiska utmaningarna detta innebär har vi löst med möbler, textilier och dold akustikdämpning bakom installationer och balkar, tillägger han.

En svartmålad spiraltrappa tillverkad av tunn stålplåt och med läderklädd handledare, tillverkad av byns bäste smed, är ett centralt motiv i lokalen. Den sju meter långa köksön är inklädd i sprutlackerade ritningsrullar av kartong, som förutom att den bidrar med karaktär är en härlig samlingspunkt vid frukost och på fredagarnas after work.

Genom ett långt skyltfönster med rostfritt blankt stål visar vi kontorets produktion, med ritningar, skisser och modeller, synligt för alla förbipasserande.

Golvet är ett betonggolv som harmonierar med byggnaden som helhet.

Listan med färgsättningen och material är kort. Svartlackerat och rått stål möter petroleumblått, svarta glasprofiler och rillat glas som släpper igenom ljus men inte mer. Pentryt har en ram av ljusa betongskivor som på ett fint sätt kontrasterar mot petroluemkulören. Den enhetliga färgsättningen bryts upp av en gyllen-gul-glad nyans som en varm accent och längst in i lokalen öppnar sig ett grönt piggelin-piggt konferensrum. Belysningen är lagd mycket tid och resurser på, och utgörs av spotlights som ger ett mjukt rundat ljus över lokalen.

Några urgamla handknutna persiska mattor ger kontrast mot golvet och hjälper till att dämpa ljud.

Omröstningen öppnar 2019-09-28

Ange din e-postadress i fältet längst ner på denna sidan för att få ett e-postmeddelande när omröstningen har öppnat.


Dela den här sidan