Folktandvården Skåne

Vävaregatan 23, Lund

Information
Leendecentralen - Folktandvården Skånes Centrum för munhälsa inkluderande huvudkontor, klinik-, forsknings och utbildningsverksamhet

Program: Aktivitetsbaserat kontor & kunskapsarena, klinik
Yta: 4 700 kvm
Färdigställt: 2018
Arkitekt/Inredningsarkitekt: TENGBOM
Team: Charlotte von Brömssen, Sanna Lindberg, Anna Brorsson, Patrik Haglund, Caroline Cornu, Karin Lantz, Elin Alm, Sophia Lithell
Foto: Jonas Ingerstedt

I våras flyttade Folktandvården Skåne in i sina nya lokaler i kontorshuset, ritat av Tengbom, vid Lunds Central. Som inredningsteam har det varit extra roligt att arbeta vidare med ett projekt som vi har varit med i redan från början. Vi är glada och stolta både över byggnaden Posthornet och över att ha varit med hela vägen in i minsta inredningsdetalj, fram till invigningsfesten av Leendecentralen.

Leendecentralen är både ett aktivitetsbaserat huvudkontor, en stor klinik och en visionär kunskapsarena. Uppdraget har varit komplext. Det är en stor verksamhet där olika behov ska samordnas. På markplan ligger delar av kliniken och kunskapsarenan, på plan två ligger klinik och plan tre ligger huvudkontoret. Flöde och orientering har varit nyckelfaktorer under programarbetet.

NÖT – Nyskapande, Öppna, Tillsammans – är Folktandvården i Skånes DNA.
Ledord i inredningskonceptet har också varit: stark identitet, energi, kunskap och glädje. Orden har vi omsatt till ett flertal olika miljöer vars syfte är att både överraska och bjuda in till samtal på ett avslappnat sätt - den humanistiska företagskulturen är viktig och den ska lyftas fram.

I mitten av lokalerna möts man exempelvis av den specialritade gula kaffebaren i genomfärgad mdf. Denna plats är utformat som ett samtalstorg för arbete och fika, samtidigt som man har en vidsträckt utsikt över Lund och järnvägen. I direkt anslutning till kaffebaren finns en av de vadderade samtalskupéerna, också den lyser med energi - ljudabsorbenterna är specialritade.

Ett genomgående materialtema är naturträ, detta kompletteras av specialsnickerier i genomfärgad mdf i flera olika kulörer, samt kompletterande kulörer på textilier och väggar. Genomfärgad mdf kommer igen i så väl förvaring som i touch-down mötesbord och i projektarbetsplatser.
I personalbistron möts man inte bara visuellt av de gröna lav-rumsavdelarna, man känner också att rummet har en doft av skog vilket förstärker effekten av grönska och friskhet, en ”snackis” helt enkelt.

Kunskapsarenan har en viktig funktion av att samla och dela intelligens från forskning och utbildning. Här finns ett Skillslab där forskare och studenter har möjlighet att jobba och här finns också möjlighet att göra liveoperationer.

Motivering
Leendecentralen är förutom att vara ett aktivitetsbaserat huvudkontor också en nod för kunskap och interaktion mellan olika yrkesroller. Det är en mötesplats där många behov ska samsas, men inte minst är det ett företag med mycket driv, innovation och humanism. Vårt inredningskoncept stöttar dessa tankar fullt ut! Tillsammans har vi skapat en färgstark plattform med ”snackisar” som väcker leenden långt utanför Posthornets väggar.

Omröstningen öppnar 2019-09-28

Ange din e-postadress i fältet längst ner på denna sidan för att få ett e-postmeddelande när omröstningen har öppnat.


Dela den här sidan