Aberdeen Asset Management

Sveavägen 24, Stockholm

Information
Information: 720m2, Ombyggnad och inredning av kontor, projektstart 2017, inflytt 2018, Omfattning för arkitekt har varit analys, skiss, lokalanpassning, gestaltningsprincip, kulörprogram, lös och fast inredning. Fotografi: Johan Fowelin

Gestaltningen har utgått ifrån lokalens förutsättningar, verksamhetens krav och önskemål och befintlig inredning som ska återbrukas.

Lokalen är belägen på Sveavägen 24 i centrala Stockholm och har som utsikt två av Stockholms mest karaktäristiska hus från 1920-30 talet; Konserthuset av Ivar Tengbom och Centrumhuset av Cyrillus Johansson Det första med sin identitetsskapande blåa putsfasad och den andra med sitt röda tegel. Lokalen är en hörnlokal med utsikt över de båda. Vi visste tidigt att vi ville skapa en inredning som fungerade väl ihop med utsikten på andra sidan vägen.

Hemtrevligt, hållbart och inkluderande har varit ledorden i den nya inredningen för Aberdeen Asset Management.
Ledorden är resultatet från initiala workshops genomförda med verksamheten, en viktig del i att forma en inrednings som stödjer verksamheten och är verkar varumärkesbyggande.

Aberdeen Asset Management har under många år investerat i svenska kvalitetsmöbler, mattor och textilier. Bruno Mathsson-fåtöljer, Kasthall-mattor och Örsjöarmaturer. Det var en förutsättning att dessa kan tas med in i den nya inredningen.

Gestaltningen och materialpaletten knyter av till det som händer utanför fönstret. Återbruk av befintliga möbler, draperier och mattor har kombinerats på nya sätt för att bilda nya relationer och förflytta upplevelsen av inredningen från tidigare strikt till en mer hemtrevlig och inkluderande miljö. Nya materialval ska verka för att lyfta de återbrukade delarna. Slutresultatet ska verka som en modern helhet med syfte att lyfta den operativa verksamheten och lyfta fram det som sker i rummet. Vi har jobbat med konceptet ”flickan med pärlörhänge” där Ram, bakgrund, figur och detalj alla är lika viktiga för att lyfta örhänget i bilden, till den nivå att det gett verket dess namn och berömmelse.

Receptionen tar emot besökaren och i närhet till denna ligger externa mötesrum samt pentry, besökaren blandas avslappnat och otvunget med personalen. Beslutet att belägga personalens pentry i direkt anknytning till entré och lobbyn och utanför säkerhetsgränsen gör att det blir ett hjärta i den dagliga verksamheten där alla passerar och samtidigt öppnar upp för en privatare relation med externa kunder.

Den nya plankompositionen ger ett ljust kontorslandskap med snabb och enkel access till informella möten vid sidan av kontorslandskapet eller konfidentiella samtal i ett av de tre interna mötesrummen.

Enkla material som dammbunden mattlackerad MDF och furufanér har stått som grund till den del av inredningen som nyproducerats. Särskild vikt har lagts på arbetsplatsernas utformning, där skrivbord, tillhörande skåp och förvaringsutrymmen vilka samtliga är specialritade. Skrivbordet är höj och sänkbart med en kjol för att dölja tekniska installationer och sladdar. På arbetsborden finns installationsbrunnar för laddning av telefon etc.

Motivering
Hemtrevligt, hållbart och inkluderande har varit ledorden i den nya inredningen för Aberdeen Asset Management.
Ledorden är resultatet från initiala workshops genomförda med verksamheten, en viktig del i att forma en inredning som stödjer verksamheten och är varumärkesbyggande.

Med Aberdeen Asset Management har vi visat vad man kan åstadkomma med en öppen och tät dialog med beställaren och verksamheten och hur långsiktigt tänkande i möbler och inredning både är viktigt och givande som förutsättning i en hållbar gestaltningsprocess.

Omröstningen har avslutats





Dela den här sidan