Tullverket

Emblas Gränd 2, 215 35 Malmö, Malmö

Information
Arkitektfirman Fojab AB har på uppdrag av Wihlborgs Fastigheter AB utformat ett nytt kontorshus kallat Dungen i direkt anslutning till Hyllie station i södra Malmö. Byggnaden stod färdig i april 2019 och Tullverket hyr större delen av byggnaden. Byggnaden är klassad som Miljöbyggnad Guld vilket har varit en viktig utgångspunkt för byggnadens uttryck och formspråk. Byggnaden genomsyras av hållbara och tåliga material som ska åldras vackert. Betong, vitpigmenterat trä i väggbeklädnader samt ekparkett är några av materialen.

Byggnaden har fått sitt namn från den skogsdunge som ursprungligen låg på platsen, och som har återuppstått i form av tre stora träd som välkomnar inuti byggnaden vid huvudentrén. Två mindre träd finns högre upp i atriet inbäddade i levande mossa.

Den stora ljusgården ”Atriet” är husets hjärta. Atriets ljusa och varma träkänsla välkomnar anställda och besökare samt utgör byggnadens entré och naturliga mötesplats. Atriet sammanlänkar också kontorsplanens olika delar med hjälp av frihängande gångbroar. Det generösa takljuset ger dagsljus till de kontorsdelar som vänder sig in mot Atriet. Två takterrasser ger Tullverkets personal extra kvalitet i arbetsmiljön.

Den inre miljön har arbetats fram i nära samarbete med Fojab inredningsarkitekter. Det har varit viktigt för Tullverket att skapa en miljö som är hållbar över tid och att även inredningen präglas av god kvalitet och hållbarhet. Tullverket har valt en ABW-lösning och trots ett starkt säkerhetstänk kan Tullverket nu erbjuda öppna ytor och samverkansplatser för olika delar av verksamheten.

Möbler och textilier har valts med utgångspunkt i att Tullverket är en statlig myndighet men också en arbetsplats som följer med sin tid. En diskret färgskala och bra möbler som kan renoveras och följa med verksamheten lång tid framöver har varit grundläggande.

Belysningen på kontorsplanen är LED-plattor, men genom att använda downlights i korridorstråken och komplettera med miljöbelysning och kontaktskenor med spotlights på strategiska platser ges kontoret en omväxlande ljusmiljö, som också går att styra efter individuella behov.

Bild 1: Dungen kvällstid
Bild 2: Entré med levande träd
Bild 3: Vacker spiraltrappa börjar här
Bild 4: Grönt är skönt
Bild 5: Varma Atriet med generös loungeyta
Bild 6: Hängande gångbroar som förbinder oss
Bild 7: Generöst takljus i norr
Bild 8: Atriet sett ovanifrån
Bild 9: Stilrent och enkelt
Bild 10:Vacker utsikt
Bild 11: Luftigt och ljust lunchrum
Bild 12: Kreativa tankar i mötesrum
Bild 13: Less is more
Bild 14: Enkelt att ta en nypa luft
Bild 15: Trots små medel i kistan går det att få en bra och vacker arbetsmiljö även på en myndighet

Arkitekt för hus och inredning: Fojab
(Ansvarig arkitekt: Anders Eriksson Modin)
(Ansvarig inredningsarkitekt Lisa Mannheimer)
Fotograf: Markus Linderoth, Dancing Cameras och Tullverket

Motivering
Kontorshuset Dungen fick så sent som 6:e september 2019, Stadsbyggnadspriset i Malmö 2019, med nedan motivering:

"Med hög arkitektonisk kvalitet och med omsorg om detaljerna, bidrar kontorshuset Dungen på ett föredömligt sätt till platsen Hyllie. Byggnadens hjärta, det generösa, norrvända atriet, blir kvällstid en lysande fyr i Arenagatans förlängning. Trots hyresgästens krav på säkerhet upplevs byggnaden öppen och välkomnande. Dungen erbjuder en arbetsmiljö utöver det vanliga; träbeklädda gångbroar, golv av mossa och roterande (!) träd, som tar interiör och personal till nya höjder. Med ett brett hållbarhetsfokus, från energioptimering och medvetna materialval till skyltar som kan demonteras och återanvändas, lever projektet väl upp till sitt Miljöbyggnad Guld."

Tullverket instämmer till fullo i motiveringen till priset och är stolta och glada över att jobba på vårt nya Miljöbyggnad Guld-kontor Dungen. Arbetsmiljön är stimulerande på så många sätt i all sin enkelhet. Ibland känns det som att befinna sig i en riktig dunge när man går bland mossa och träd. Luften är ren och en nypa frisk luft ute på de två terrasserna ger ytterligare kvalitet till arbetsmiljön. Samverkan och prat mellan kollegor från olika verksamheter underlättas genom de många loungeytorna. Olika typer av rum och ytor ligger jämnt utspridda i öar vilket gör det lätt att göra rätt på det aktivitetsbaserade kontoret. Det vi har kvar att inreda är bland annat konstverk och skulle vi få utmärkelsen ”Sveriges Snyggaste Kontor” så hade det blivit pricken över i:et.






Dela den här sidan