Krook & Tjäder

Bryggaregatan 8, 503 38 Borås

Information
Arkitektkontoret Krook & Tjäder i Borås är ett personligt kontor med 16 anställda. I samband med att kontoret utökade sin verksamhet växte man snabbt ur sina gamla lokaler. Flytten gick till den anrika textilfabriken i industribyggnaden på Bryggaregatan 8. En rå industrilokal med vackra stora fönster med fin utblick över ån Viskan. Man ville behålla den hemtrevliga och personliga känslan inramad i ett professionellt utryck. Processen i projektet är ett toppexempel på samarbete mellan arkitekt, inredningsarkitekt och byggnadsingenjör. Med en tydlig vision och stark formkänsla har man tillsammans förädlat och skapat ett mycket gott resultatet utifrån ekonomiska- och platsens fysiska förutsättningar.

Fotograf: Felix Gerlach

Motivering
Strävan ”inga vita väggar” ger ett omfamnande intryck. En upplevelse som både inger lugn och inspirerar. Medarbetare och besökare välkomnas i entrén med mjuka färgtonerna som leder en vidare in och samspelar genom hela kontoret. Inredningen väger mellan industriell råhet med synliga installationer i galvat stål och hemtrevnad i ett lindblomsgrönt 50-tals kök. Med nyfiken varsamhet har man tagit stor hänsyn till husets historia och uttryck. Husets egen själ bidrar pompöst med stora välvda glaspartier, rymdgivade takhöjd och ventilationsgaller med mönsterstansad plåt. Färgtonerna skiftar mellan lugna sand-ockratoner till djupt smuttsgröna toner med krispiga mellantoner.

Kontoret är uppbyggd kring publika och privata zoner såsom i en bostad. Ett kontorslandskap med en mänsklig skala som består av en rumssekvens sammanbunden med en monumental bokhylla som fungerar som en ryggrad. En fin variation av rumsliga kvalitéer för olika ändamål.

Arbetsplatser och mötesrum har formgetts sobert och professionellt. In emellan kittlas medarbetare och besökare av ett kraftigt mönstrat telefonrum eller en toalett med moln vid det blåmålade taket. Allt för att stimulera människan i rummet. Materialitet, smarta förvaringslösningar och detaljering tar plats och skapar upplevelse t.ex. genom dold förvaring, undanskymda sittplatser, balanserade möten mellan stål, varmt trä, ullmatta och kork m.m.


Dela den här sidan