SKF

Sven Wingquists gata 2, Göteborg

Information
I Gamlestaden, Göteborg, ligger SKF:s nya huvudkontor Götaholm. Här omvandlade Liljewall en äldre lagerlokal till en modern och aktivitetsbaserad kontorsmiljö med plats för 900 medarbetare. När medarbetare och besökare kliver in på SKF:s huvudkontor ska de känna sig välkomna och få känslan av ett modernt, dynamiskt och innovativt bolag. De ska känna igen sig i det industriarv som verksamheten bär med sig, samtidigt som någonting nytt och samtida har tillförts. Inredningsarkitekterna har därför fokuserat på ett genomgående ärligt och transparent koncept för interiören, genom hållbara materialval och en lugn färgskala hämtad från naturen och omgivningen intill byggnaden, i syfte att skapa en inbjudande och trygg struktur där rymd och ljus samtidigt tillför nya värden. Golvet av grå kalksten leder fram till receptionsdisken som är klädd i en ribbpanel av furu. Ribbpanelen återfinns även i caféinredning samt som akustiska element i byggnaden. Bakom receptionen leder en gedigen trappa av lärkkubb upp till de övre våningsplanen där kontorslandskap, konferensrum, touch-down-platser, café och bistro finns. Runt om i rummen syns kulörer i tegel, honung, blå och grön. De befintliga betongväggarna samt pelarna är målade i matt vitt, medan övriga väggar är målade i en sandbeige kulör och taket har en variation av grafitgrå och vit. Paletten av möbler skapar en samordnad stimulerande miljö och är omsorgsfullt utvärderade och valda från nordiska producenter.

Utöver uppdraget att utveckla SKF Götaholms inre miljöer står Liljewall även bakom utformningen av landskap och själva ombyggnationen (Arkitekt). För att lösa uppgiften fick stommen stå orörd medan den befintliga fasaden byttes helt. Därefter adderades en större inglasad entré som stolt visar vägen in för anställda och besökare. Tillkom gjorde även rymliga ljusgårdar som skapade karaktär och fina utblickar samtidigt som de förstärker känslan av öppenhet. Slutligen byggdes en helt ny toppvåning i borstat stål och glas som representerar nytänkande, innovation och samarbete.

Det nya huvudkontoret har efter en undersökning bland medarbetarna uppnått ett så kallat Leesman-index (Lmi) på 77,3. Indexet används för att jämföra hur väl olika kontorsmiljöer stödjer de anställda i deras dagliga arbete. Genomsnittsindex ligger på 74,7, och därmed kvalificerar sig SKF Götaholm som ett Leesman+-kontor.

Inflyttningsår: 2020
Arkitekt: Liljewall
Landskapsarkitekt: Liljewall
Inredningsarkitekt: Liljewall
Projektledare: Protek Projektstyrning
Inredningsleverantör: Input Interiör
Fotograf: Krister Engström

Motivering
Det här är en kontorsomvandling i hållbarhetens tecken. Att förvalta en befintlig byggnad i stället för att uppföra en ny var en del i det ledet. Som första byggnaden i Sverige får SKF:s nya huvudkontor dessutom den högsta miljöcertifieringen LEED Platinum enligt den senaste och utökade standarden. Även en stor del av inredningen är återbrukad för att minska klimatpåverkan. I den här transformationen möter tungt lätt, gammalt möter nytt, tidlöst modernt och gedigen kunskap möter nyfikenhet. Här skapas samarbetsytor för nya möten och idéer. Här föds inspiration och stolthet, och här förvaltas historia.






Dela den här sidan