JM AB

Gustav III:s Boulevard 64, Solna

Information
När personalen uppmanades att jobba hemma av smittskyddsskäl 2021 valde JM att bygga om en stor del av sitt huvudkontor i Solna, kallat hk 2.0. JM ville skapa en varierad miljö med utrymme såväl för individuellt fokusarbete som för samverkan – och återbruk var en ledstjärna.

Det styrande i projektet var funktion – att skapa mycket välfungerande miljöer för ett aktivitetsbaserat arbetssätt. Och ett tydligt direktiv fanns med: återbruka allt som är möjligt – från möbler till IT-utrustning.

Även om återbruk var central blev känslan ändå ”nytt kontor” med en helt annan stil än det gamla. Gestaltningen styrdes av återbruket och Tengbom som var ansvarig inredningsarkitekt mötte myllret av variation i möbler med en fond av starka grepp vad gäller färg. De gjorde ett koncept som med enkla medel ”tar i”.

En del färger är starka, en del är dova. På vissa ytor används stark färg för att ge energi. Med hjälp av textilier, mattor på golven, och med färg på ytskikt som stark bas lyftes konceptet och skapade ett lugn bland möblernas stilkrockar – eftersom det upplevs mer tillåtande.

Hk 2.0 har pushat återbruk långt. Gamla stolar som följt med många flyttar blandades med nyare bord. Skivor byttes ut och fick en ny form på skrivborden för att modernisera dem. Eftersom fler höj- och sänkbara skrivbord fanns än det behövdes byttes skivor ut och gjordes till bord.

Motivering
Med små medel, en driven projektgrupp och skickliga arkitekter skapades 3 snygga våningsplan som fångade JMs speciella företagskänsla.
- Grundtanken med återbruk var att tänka hållbarhet liksom vi gör i övrigt genomgående i vår affär. Det var även ett sätt att visa att det går att skapa ett snyggt och funktionellt kontor till en låg kostnad.

Möbler och stilar blandades och funktion går främst. Det går att byta ut saker över tid. JM har skapat ytor som man kan påverka och inte behöver vara rädd för att utveckla. Personalen uppskattade att möbler och befintlig inredning inte kastades bort i onödan. Det som inte kunde användas men var i gott skick skänktes till Röda Korset.

Omröstningen har avslutats

Dela den här sidan