Bokamik förlag, Ebb Ish, Avra Kehdabra, Hello Heidi + flera hyresgäster

Kolgruvegatan 1, Göteborg

Information
Välkommen till en magisk fastighet från 1950 talet, med lanterniner av sadeltaksmodell som låter lokalen bada i ett vackert ljussken. Själva lokalen är ca 750 kvm med 17 studios och ett café. Här återfinns även ett gemensamt kök, wc, omklädningsrum och dusch. Denna vackra och karaktärsrika lokal har vi valt att döpa till Hamnen. Ett självklart namn då fastigheten ligger bara ett stenkast från Tingstadsvasskanalen som grävdes ut i samband med muddringsarbeten i Tingstadsvassen år 1885–1898, då Ringön skapades.

I Hamnen på Ringön hyr du en studio i storleken 9-36 kvm. Gemensamt med andra hyresgäster skapas här ett levande hus där kreativiteten flödar. Lokalen är ljus och öppen, med stora takfönster som lyser upp de hårda betonggolven och den industriella fastighetsgrunden. Här välkomnas du till ett unikt och nytänkande koncept för din arbetsplats - där gemenskapen och kreativiteten får stå i fokus. Lokalen andas återbruk, hållbarhet och anpassning till det lokala utbudet och efterfrågan. Den industriella andan mixas med mjuka material och konstnärliga verk i varje hörn. Inför invigningen av lokalen bjöds 18 konstnärer in till att designa och måla varsin dörr till de olika studioutrymmena, något som sätter en personlig och unik prägel på så väl helheten i lokalen som de individuella utrymmena. Det är bara fantasin som sätter gränserna när man stiger in i Hamnen på Ringön (och fantasi är definitivt inte en bristvara här).

Hamnen på Ringön renoverades under 2021 och den 22 april 2022 anordnades den efterlängtade inflyttningsfesten med glada hyresgäster och besökare.

Fotograf: Mikael Göthage

Motivering
Hamnen på Ringön - årets wildcard som andas återbruk och kreativitet

Castellums fastighet Hamnen på Ringön är inte bara Sveriges Snyggaste (Kontor) rent visuellt - här erbjuds även en av de allra mest kreativa, lekfulla och sociala plasterna du kan hitta att arbeta på. Detta är inte ett kontor i kontorets bemärkelse, utan en plats för kreativ verksamhet inom produktion, renovering och reparation. Det finns 17 livfulla studior i en miljö där hårt betonggolv och stål möter ljusa takfönster och mjuka textiler och här har det jobbats hårt med tillgänglighet, idérikedom och prismedvetenhet. En central del i arbetet på Ringön är att bevara och utveckla det som redan finns på plats – en viktig byggsten i statsutvecklingen för att skapa möjligheter för kreativiteten att blomstra på tillgängliga områden i staden. En viktig grundpelare i att locka och behålla de lokala förmågorna är att hålla nere hyrorna, något som är möjligt tack vare återanvändning och anpassning av det som redan fanns på plats i lokalen. Hamnen erbjuder ett socialt hållbart koncept, där Castellum har renoverat med små medel som möjliggör låga hyror. Hyresgästerna deltar i driften och är med och skapar sin egen arbetsmiljö, samtidigt som konceptet låter stadsdelen Ringön utvecklas organiskt.

Med sitt läge precis vid vattnet, är det en inspirerande miljö att mötas på och skapa i varje dag. I den sociala kontexten som möjliggörs i Hamnen skapas nya samarbeten, och oväntad inspiration hittas överallt. Hamnen ger även möjlighet att organisera gemensamma marknadsdagar där göteborgarna bjuds in, och där alla verksamheter får tillfälle att visa upp skapelser, verk och inspirera samtidigt som det skapas en unik miljö och möjlighet till försäljning. Hamnen är inget traditionellt kontor, vilket gör att fastigheten kunnat utvecklas till den åtråvärda, moderna och lekfulla arbetsplats det är idag.

Omröstningen har avslutats

Dela den här sidan