Hemsö Fastighets AB

Neptuniplan 7, Malmö

Information
Hemsös regionkontor i centrala Malmö.
Ombyggnation, ca 350 kvm
Inredningsarkitekt: Maeva Chardon Tengbom
Fotograf: Felix Gerlach
Skiss: januari 2021, inflytt vinter 2022.

Nyskapande återbruk i omtänksamt inredningskoncept

I de gamla Kockums-kvarteren i Malmö har Hemsö haft sitt regionkontor de senaste fem åren. När teamet växte behövde kontoret större lokaler. Eller? Såklart inte. Vår lösning blev ett nytt (och smart) inredningskoncept.

När Hemsö regionkontor i Malmö gick från tio till sexton medarbetare kom växtvärken som ett brev på posten. Mer yta behövde ge plats åt de nya kollegorna. Men med Hemsös värdeord som bland annat står för långsiktighet, hållbarhet och mervärde, tänkte teamet på Tengbom till. Och presenterade istället ett förslag där den nuvarande lokalen skulle gå utmärkt att anpassa för en dubbel personalstyrka. Med en liten extra yta på 45 kvm från den tomma lokalen bredvid blev hela 350kvm en hel ny destination.

Locka med inspiration
– Vi såg att det fanns en god möjlighet för återbruk. Inte bara i inredning och material, utan även själva lokalen, säger Maeva Chardon, uppdragsansvarig arkitekt och inredningsarkitekt på Tengbom. Istället för att flytta kunde Hemsö få ett helt nytt kontor – i samma lokal. Både Hemsö som hyresgäst och Vasakronan som hyresvärd blev väldigt glada över lösningen.

Samtidigt var Hemsö tydlig med att kontoret skulle bli något mer än bara kontorsplatser. Det skulle ge mer att komma till jobbet än att sitta hemma. Både utifrån inspiration, sociala upplevelser och möten med kollegor. Men också för möjligheten att kunna sitta ostört och fokusera.

– Hemsö ville skapa en arbetsplats som verkligen kunde locka medarbetarna att vilja arbeta på kontoret, även när möjligheten finns att jobba hemifrån, säger Maeva.


Blackbox – köket med industrikänsla samlar alla
Hemsös regionkontor är en liten gavellokal med fönster åt tre väderstreck och utsikt både över havet och de gamla industrikvarteren. Gestaltningsidén byggde på en social kärna i mitten av lokalen. En svart box med en djup vägg som innehåller ett generöst svart kök med industrikänsla på ena sida, hyllor, sittnischer och förvaring på andra sidan. det nya stora köket ger plats för umgänge, en ny social yta med en variation av sittplatser vid matbord, ståbord och i gradäng. Här kan man till exempel hålla filmvisningar och presentationer, eller ha fest.

–Blackboxen är hjärtat i lokalen vars pulsen känns redan från entré. Det stora svarta köket med öppet undertak och svartmålad synlig installation väcker intresse. I bakgrunden syns Djungeln rummet med sina hängande ampelväxter och vikvägg i glas, säger Maeva.
Från kärnan leds du runt i lokalen till de olika arbetsytorna och rummen via en stig.

Välj rum efter humör
Stigen, som bokstavligen är en beige stig på golvet i en greige, gruslik kulör guidar besökaren runt på kontoret till de olika ytorna. Du kan gå till Djungeln, rummet för kreativt skapande där växterna klättrar ner ovanför arbetsborden. Träpanelen som täcker väggarna här är egentligen en fasadbeklädnad som utretts för inomhus bruk. Kanske kommer du sen till Havet, ett konferensrum med havsutsikt och bubbliga pendelarmaturer. Inne i Stranden påminner den beigea kulören om en sandstrand, Ribban stranden finns väldig nära. Här kan du ha mer fokuserade möten. Vill du arbeta i en mer öppen kontorsyta finns den öppna arbetsytan Ängen – en mysig och mer social arbetsmiljö med återbrukade gröna textilplattor till golv.

– Konceptet bygger på att du kommer in på kontoret i den mer sociala och aktiva zonen. Ju längre in i lokalen du går längs stigen kan du välja mer enskilda arbetsplatser och mötesrum för fokus och återhämtning, säger Maeva.
Arkivrummet i den svarta kärnan ersatts med två mindre mötesrum med sittnischer och glasparti ut mot det öppna kontorslandskapet.
2 st fokusrum för enskilt arbete tillkom i den extra ytan. Dessa funktion saknades i det gamla kontoret.

Återbrukade och cirkulära material
Med Hemsö regionkontor i Malmö slängde vi inget i onödan. Vissa dörrar och glaspartier blev återbrukade för att fylla sin funktion i mötesrum. I andra rum kunde textilplattorna leva kvar. Skrivborden, arbetsstolar, mötesbord och några konferensstolar kommer från det tidigare kontoret.

– Alla nya material har någon form av cirkularitet i sig, säger Maeva, t. Ex de nya textiplattorna är gjorda av återvunna PET-Flaskor. Inget ska kastas om det går att återanvända. Det blev ett väldigt annorlunda kontor jämfört med innan. Positivt annorlunda

Motivering
MOTIVERING
Vårt kontor blev inte bara snyggt utan det blev en inspirerande arbetsplats där man är glad att komma till och jobba i. Vårt nya kontor blev en äkta mötesplats för gemenskap, innovation, trygghet och välmående. Vi använder det som ett skyltfönster som lyfter Hemsö som varumärke!

Omröstningen har avslutats





Dela den här sidan