Okidoki

Kastellgatan 1, Göteborg

Information
Okidokis nya huvudkontor, som kallas Atelier Okidoki, stod klart 2023 och är ca 750 m2 stort. Arkitektkontoret har redan huserat i den gamla industribyggnaden ”Korsettfabriken” i centrala Göteborg i många år. Flytten har nu gått från bottenvåningen till den översta våningen.

Inredningsdetaljerna är sprungna ur hantverket och är ofta underfundiga och ibland oväntade. Det första blicken faller på är entréns platsgjutna Venezia-terrazzo med intarsia av mässing och återbrukad natursten. Att lägga pusslet av organiska spillbitar och formskurna inslag tog flera veckor, men det var det värt. Andra iögonfallande detaljer är den gula väggmålningen med känsla av medelhavet, köksön i klarblått ådringsmåleri och högblankt utförande och loungemöbler som vilar på en specialdesignad ullmatta med lejon, ugglor och drakar. Stora träd har planterats i terrakottakrukor, en växtvägg har börjat ta form och gullranka hänger i generösa drösar ner från balkarna i taket. Många medarbetare är odlingsintresserade och har tagit med egna sticklingar som nu står i immiga glaskupor på skrivborden.

Fotograf: Philip Liljenberg

Motivering
Okidokis huvudkontor är en hyllning till skönheten och det livsbejakande som blivit synonymt med arkitektkontorets stil och varumärke. Förmodligen är det Sveriges grönaste kontorsarbetsplats, men det är inte grönskan som gör den unik. Snarare är det den höga ambitionen när det gäller uttryck och koncept, att följa en tydlig linje och samtidigt våga det oväntade.

Omröstningen har avslutats

Dela den här sidan