Stoneridge Electronics

Gustav III Boulevard 26, Solna

Information
Under 2013 började vi på Stoneridge leta ny lokal och i januari 2014 skrev vi på hyreskontraktet för Frösunda Cube som då stått tomt i ett par år. Tillsammans med Brunnberg&Forshed och hyresvärdens arkitekt VIZ tog vi fram en hyresgästanpassning utifrån de behov vi hade som elektronikutvecklingsföretag med både företagsledning, utveckling, laboratorier och många kundkontakter.

Vi förstod snart vilket fantastiskt fint hus Kuben var i sig själv. Färgsättningen i gråskala tillsammans med ett fantastiskt askgolv var distinkt. Innerdörrarna gick från golv till tak och vid ljusgården kunde man bli stående, bara för att titta. Planlösningen var dock för öppen för oss, vi behövde fler konferensrum och samtalsrum för telefonmöten. Fler enkelrum byggdes också, helt i glas och med de karakteristiska innerdörrarna. Vi är också en miljömedveten skara där många äter medhavd mat till lunch, så Cantinen var viktig.

Vår budget för hyresgästanpassningen var dock starkt begränsad, men tack vare smarta val av arkitekten Hans Bergström där den nya planlösningen anpassades efter befintliga väggar och installationer och där återanvändning var en ledstjärna, fick vi en prisvärd lösning. Inredningsarkitekten Monica Stone fick en mycket snäv budget, där så mycket som möjligt av de möbler vi redan hade återanvändes. Hennes färgsättning är det som idag i hög grad präglar vårt kontor. De vita väggarna kompletterades med beige, blågrönt och rostrött, och de nya möblerna kom i en beige, brun, grön och blågrön färgskala. För att klara budgeten fick vi också mycket god hjälp av den möbelleverantör vi valde utifrån tiotalet som fick vår offertförfrågan: Input Interiör. Maria Nilsson och Susanna Hillgren där, hjälpte oss genom att ge förslag på budgetlösningar där det inte gjorde så stor skillnad, för att i stället kunna satsa mer på det som verkligen är viktigt, så som riktigt bra kontorsstolar och vissa tongivande miljömöbler. Andra veckan i december 2014 stod hela kontoret klart, och i Luciahelgen flyttade vi in!

Kontoret är ett kombikontor. Eftersom de flesta av våra medarbetare är ingenjörer som har sin egen labbutrustning på skrivbordet är en egen arbetsplats nödvändig. Vi sitter gruppvis i små landskap. Det var en stor omställning för oss att flytta till landskap, eftersom de flesta tidigare delat rum med bara en eller några kollegor, och innan flytten fanns en stor oro inför förändringen. Idag vill nog inte någon enda av oss flytta tillbaka till vårt gamla kontor. Vi har fått en helt ny syn på oss själva sedan vi flyttade hit. Huset andas kvalitet och stil, och är helt rätt för oss.

Fotograf: Krister Bengtsson.


Motivering
Stoneridge Electronics Frösunda Cube är i grunden ett väldigt fint exempel på millenniumskiftets arkitektur. Anpassningen till kraven som vi ställer på vårt kontor 15 år senare stämmer väl in med husets ursprungstanke och har gjorts med så små medel som möjligt för att spara miljö och pengar. Kontoret är diskret, och vet sin plats: I skuggan av oss själva. Hos oss är våra utvecklare och de produkter vi tar fram i centrum, men vi verkar i ett kontor där vi fortfarande efter snart ett år i våra nya lokaler, ofta stannar upp för att vila ögonen i den strama men rogivande miljön.

Omröstningen har avslutats





Dela den här sidan