Micasa Fastigheter i Stockholm AB

Nordkapsgatan 3, Kista

Information
Bodö 1 uppfördes ursprungligen 1974 av Svenska Bostäder. År 2013 förvärvade Micasa fastigheten i avsikt att flytta dit bolagets kontor, i enlighet med stadens önskemål om att bolag och förvaltningar ska flytta till stadens ytterområden. Huset är totalt 2 145 kvm med en kontorsyta där 84 arbetsplatser inrymts, plus utrymmen för vaktmästeri, felanmälan och reception.
Ombyggnadsarbetet började efter sommaren 2014 och huset stod inflyttningsklart 1 mars 2015.
En av målsättningarna var att huset skulle visa att någonting nytt hade hänt på platsen. Den som närmar sig Husby från Kista skulle mötas av ett modernt och spännande hus, insprängt i miljonprogrambebyggelsen.
Byggnadens exteriör var sliten, omodern och inte representativ för en modern kontorsbyggnad. Byggnaden visade sig också vara i tekniskt sett dåligt skick. Ombyggnaden blev därför omfattande med en total omgestaltning både in- och utvändigt.
Exteriört har ambitionen varit att byggnaden ska avspegla Micasa Fastigheters verksamhet, vara öppen och inbjudande mot omgivningen, upplevas spännande, modern och samtidigt hemtrevlig.
Uppdraget var att skapa ett nytt modernt kontor med hemkänsla. En välkomnande entré där man kan dricka kaffe och slå sig ner i en mysig soffgrupp möter besökarna.
Mycket av de befintliga möblerna återanvändes i kontorsmiljön. De placerades i nya sammanhang med några nyinköpta möbler för att skapa nya rum.
Färgsättningen var en stor del i att skapa hemkänsla. Det generösa köket, centralt placerat i huset blir den stora samlingsplatsen. Här skapades olika rum i rummet med karaktär av en matsal för att förstärka hemkänslan. Mötesrum möblerade som vardagsrum med soffgrupp i stället för konferensbord. Små möbler för hemmiljö i olika grupperingar finns också här.
Ett medvetet arbete med konsten i form av tavlor, stilleben och skulpturer förstärker också temat.
Arkitektkontor: Spectrum Arkitekter AB
Handläggande arkitekt: Per Sjöberg Arkitekt SAR/MSA
Handläggande inredningsarkitekt: Marie Oscarsson Arkitekt SIR/MSA
Medverkande inredningsarkitekt: Christoffer Näs
Fotograf: Olof Holdar


Motivering
Kontoret i Husby är trivsamt och snyggt på ett tilltalande och sympatiskt sätt. Exteriört ger träfasaden ett varmt, levande och inbjudande intryck. Pergola, växter och sittmöbler bidrar också. I utemiljön är växtligheten väl avvägd och komponerad så att blommor och träd turas om att blomma från vår till höst. Huset smälter in i området och sticker samtidigt ut som en trevlig oas.

Invändigt är färgerna milda och sobra. I kontoret är gammalt är blandat med nytt. Inredningen är enkel men personlig och ger en hemlik, rofylld känsla. Detaljerna är harmonierande och väl uttänkta. De enskilda mötesrummen har en ofta tidlös och hemlik karaktär, en positiv överraskning i ett kontor. Här vaggas man både som medarbetare och besökare in i en hemtrevlig och samtidigt elegant atmosfär. Det känns alltid välkommet att åka hem till kontoret.

Det finns mycket konst som samspelar med inredning och möblemang och förstärker hemkänslan. Framförallt samspelar kontorets inredning och utformning inne och ute i harmoni med funktionen av en genomtänkt och väl fungerande arbetsplats.


Omröstningen har avslutats





Dela den här sidan