Karlstad Kommun, Samhällsbyggnadshuset

Gustaf Lovéns gata 30, Karlstad

Information
Under sommaren 2015 flyttade Karlstad kommun in i nya kontorslokaler. Vi gick från cellkontor med olika avdelningar i olika byggnader till ett gemensamt aktivitetsbaserat kontorshus i Karlstads inre hamn, i nyproduktion av Tengbom arkitekter. Byggnaden har sammanlagt 6 plan och en totalyta på ca 5600 kvm för 320 medarbetare. Det nya Samhällsbyggnadshuset är byggt för att certifieras enligt Miljöbyggnad Guld vilket även har inneburit höga miljökrav för produkter och material i inredningen.

Karlstad kommun var nyfikna och positivt inställda till ett aktivitetsbaserat kontor med ett helt nytt arbetssätt. Man ville att det nya kontoret skulle bli en mötesplats med ökad samverkan och möjlighet att skapa nya synergier. I gestaltningskonceptet är tre värdeord centrala: Glad, Samverkande, Rik på upplevelser.

Gestaltningskonceptet kallas ”Livet vid älven/Älvens färd genom huset” och följer vattnets färd från fjället till Karlstad, där Klarälven rinner ut i Vänern. Konceptet är både en katalysator för det nya arbetssättet och en viktig förankring i regionen för Karlstad kommun. Idén kom från medarbetarna och förädlades och omsattes sedan av arkitekterna:

Fjällbäcken (plan 5)
Högst upp i kontoret bildas älven, från fjällbäcken som rinner ner i sjön Rogen. Från sjön rinner älven söderut och passerar genom Norge och sjön Femunden. Här stiger solen upp och morgonrodnadens himmel skimrar i rosa. Blonda fjällbjörkar, sippor, lavar och mossa, solens blänk i bäcken, stenar och berg är tongivande i fjällmiljön och får ge inspiration åt kulörer och material. Här finns personalmatsalen med pentry och takterrass, där man möts över en kopp kaffe eller samlas i större grupper för lunch eller samlingar, samt ett gemensamt bibliotek.

Klarälven (plan 4-2)
Älvens inflöde i Sverige börjar i nordligaste Värmland. Klarälven färdas genom täta skogar och djupa dalar. Älven forsar fram ibland, brusar och blir till vattenfall. Andra delar rinner mer stillsamt, bildar badvikar och dammar, stannar till vid gläntor och gömmor. Det finns plats för både nöje, friluftsliv och industri. Dessa tre kontorsplan gestaltas med Klarälvens färd genom Värmland och livet i och kring älven. Här pågår aktivitet, koncentration och samverkan, rörelse och paus. Tryggt, varmt och vänligt trä tillsammans med en lugn färgskala blandas med solskensblänk och silverstänk. Här är miljön kreativ och mångfunktionell med valmöjligheter till olika typer av arbetsplatser.

Vänern (plan 1, entréplan)
Till slut mynnar Klarälven ut i Vänern och i ett stort delta. Här i entrén hälsar solen oss varmt välkomna till Karlstad där innevånarna har ett glatt och öppet sinne. Kalksten och trä är tongivande material. Inspirationen är hämtad från sjön, strandkantens solvarma klippor och stenar, bryggor och bodar, trä och timmer. Här lyser eftermiddagssolen mustigt gult.

Fotograf: Christer Höglund

Motivering
Karlstad Kommuns nya kontor i Samhällsbyggnadshuset är en omfattande satsning på ett aktivitetsbaserat och modernt arbetssätt med hjälp av inspirerande gestaltning. Det finns ett anmärkningsvärt engagemang hos Karlstad kommun som har resulterat i en positiv och kreativ ny arbetsmiljö, som i sin tur inspirerar till spontana möten och ökat nätverkande.

De centrala värdeorden glad, samverkande och rik på upplevelser, har omsatts i miljöerna genom ett gestaltningskoncept som är specifikt utformat för att stärka verksamheten. Älvens resa genom kontorshusets våningar berättar en historia som knyter an till kommunen och inspirerar till stolthet över den. Resultatet är vackert och specifikt anpassat, med medarbetarna i tydligt fokus.


Omröstningen har avslutats





Dela den här sidan