DNB

Regeringsgatan 59, Stockholm

Information
DNB stod år 2013 inför utmaningen att, genom ett nytt kontor, samla ihop verksamheten i Stockholm till en gemensam enhet med en ny kultur. I det gamla kontoret på fem våningar med små möjligheter till flexibilitet, var det svårt att omsätta verksamhetens visioner. I de nya lokalerna i centrala Stockholm eftersträvades ett modernt, trivsamt och effektivt kontor med gemensamma sociala ytor med målet att förstärka samspel och kommunikation medarbetare och avdelningar emellan. Arkitektkontoret Tengbom fick i uppdrag att gestalta det nya kontoret på totalt 5 000 kvm, anpassat för 400 medarbetare.

DNB flyttade till det nya kontoret 2015. Lokalerna har utformats med visionen om en öppen och transparent känsla och inredningen präglas av ljus och luft med en skandinavisk ton. Fokus har legat på ökad samvaro och förbättrat samarbete genom att skapa spontana och kreativa mötesplatser. Det tydligaste exemplet är den stora loungen vid entrén, en gemensam samlingspunkt för alla 400 medarbetare, som ersätter de många pausutrymmen som fanns på det gamla kontoret och som är ett effektivt strategiskt verktyg för en enad företagskultur. Loungen är placerad i kontorets bästa läge med känslan av ett vardagsrum, och är mycket uppskattad av medarbetarna. I närheten av loungen finns också en plats för de allra flesta interna servicefunktionerna inklusive administration och it-support, vilket påtagligt har effektiviserat stödet till medarbetarna i det dagliga arbetet.

Arbetsplatserna är uppdelade i hemvister med fri placering, där även en så kallad clean desk-policy har införts. Hela kontoret är anpassat för att kunna arbeta ännu mer mobilt och flexibelt i framtiden. Det nya arbetssättet har gett upphov till en renare, lugnare och tystare arbetsmiljö med mycket positiv inverkan på medarbetarna.

Kontoret är placerat i tre olika huskroppar med olika takhöjd och fönstersättning. Därför har arkitekterna valt att öppna upp lokalerna i så stor omfattning som möjligt, med dagsljus från två håll och en genomgående ljus färgsättning. Även här har den gemensamma och öppna loungen i bästa läge varit central, eftersom att den är till för samtliga medarbetare oavsett i vilken del av kontoret man har sin hemvist. Mycket omsorg har också lagts vid att hitta naturliga placeringar av bankens sekretessenheter. Utifrån naturliga beteenden, flöden och rumsbildningar har man skapat diskreta avgränsningar som fortfarande signalerar visionen om öppenhet och transparens, genom exempelvis glaspartier.

Utifrån DNB:s grafiska manual skapades ett anpassat koncept för Stockholmskontoret, som utgår från de olika årstiderna. Den externa delen av loungen är vinter, den interna är vår/sommar, och arbetsplatserna är höst. Gestaltningen är genomgående ljus och trivsam, samtidigt som de olika årstiderna syns i den varierade färgsättningen. Den norska inspirationen, som delvis har sitt ursprung i inredningen på huvudkontoret i Oslo, har resulterat i en genomgående hög materialitet med många inslag av trä. Den norska mönstertraditionen återges bland annat i fiskbensparketten. Man har anpassat miljöerna helt efter lokalernas förutsättningar – bland annat genom att skapa rum i rummet med hjälp av olika golvmaterial och genom upphöjda partier. En central funktion är trappan mellan de två våningsplanen, som gestaltats för att ge ett öppet, naturligt och lekfullt flöde.

Fotograf: Johan Carlson

Motivering
DNB:s kontor i centrala Stockholm är Sveriges Snyggaste Kontor eftersom att konceptet är utformat utifrån DNB:s vision, med hög genomgående kvalitet och genom nära samarbete mellan verksamheten och arkitekten. Kontoret är stilfullt inrett, skapar en kreativ, öppen och social miljö för medarbetarna, och är helt anpassat för att på bästa sätt stärka verksamheten.

Definitionen av ett snyggt kontor handlar självklart i utgångsläge om modern inredning med kvalitativa möbler och ett genomtänkt koncept, något som varit grundläggande i gestaltningen av det nya kontoret. Men det handlar också om den arbetsmiljö som skapas för medarbetarna och vilken inverkan kontoret har på deras välmående och deras arbete. Medarbetarna på det nya Stockholmskontoret upplever att deras arbetsmiljö är öppen, ljus, inbjudande och gränsöverskridande. Visst är hela kontoret jättesnyggt, säger de – men den allra viktigaste skillnaden för dem är att arbetsplatsen fått ett nav och ett hjärta i den nya loungen. Alla kommer dit, och plötsligt träffar man naturligt de olika bolagen och nya medarbetare utan att nödvändigtvis behöva boka ett möte. Ytan är full av kreativitet och öppenhet där möten hålls parallellt med fikastunder eller avslappnat umgänge. I hemvisterna kan man sedan i ett helt nytt lugn arbeta koncentrerat när det behovet finns.

Att kontoret utformats utifrån företagets koncernstandard men i detalj anpassats efter Stockholmsverksamheten har skapat en unik miljö med de bästa möjliga förutsättningarna att påverka verksamheten på ett positivt sätt. DNB:s Stockholmskontor är ett mycket fint exempel på ett helhetsprojekt där alla inblandade är mycket nöjda med resultatet.



Omröstningen har avslutats





Dela den här sidan