Morris Law

Vallgatan 30, Göteborg

Detta kontoret har varit med i en tidigare upplaga av tävlingen och går inte längre att rösta på.
Information
Morris Law är ett advokatkontor i Göteborg. Fastighetsägaren är Bygg-Göta och arkitektkontoret man arbetat med är Bornstein Lyckefors Arkitekter. Foton från projektet är tagna av Kalle Sanner.

Morris Law är inte ett advokatkontor som alla andra. Det uttalade mottot är ”Let’s rethink business law”. Uppgiften bestod därför i att skapa ett kontor som speglar den kultur som präglar företaget. Ambitionen var att skapa en mindre hierarkisk miljö än vad som brukar prägla traditionella advokatkontor. Olikt dessa sitter all personal i ett öppet men varierat kontorslandskap (inga cellkonor men inte helt öppet heller) med en välkomnande lobby för kunder och anställda men också för andra, exempelvis studenter, genom de studentplatser som finns.

Företaget startade våren 2014 och har sedan dess vuxit från 3 till 30 anställda på mindre än 2,5 år. Med värdeord som ”transparancy”, ”excellence” och ”mindfulness” ville Morris Law förändra en konservativ bransch från grunden. Vi såg en möjlighet att positionera oss och verkligen göra ett avtryck med våra värderingar och visioner, säger Caroline Ygge, partner i Morris Law. Att leverera högsta kvalitet är en självklarhet för oss, men också att vi är öppna och tydliga med hur vi arbetar och varför vi ger de råd vi ger, kunderna ska förstå vad de får från oss. Lika viktigt är det att kunderna vet och känner att vi inte bara är jurister, vi är en samarbets¬partner som arbetar för att deras affär i alla lägen ska bli så bra som möjligt för dem. För oss har det varit viktigt att även lokalen, där vi arbetar och tar emot våra kunder, utstrålar detsamma som vi gör och de värderingar vi står för. Både personal och kunder ska känna sig välkomna.

Våra värderingar ska prägla inte bara vår relation till kunderna, utan också mellan alla medarbetare. Att ha en öppen miljö som skapar dynamik var viktigt för oss i valet av lokal. Samtidigt är möjligheten att tidvis kunna arbeta ostört en avgörande för att vi ska leverera riktigt hög kvalitet. Arbetsmiljön måste också spegla vår grundtanke, att varje enskild medarbetare är lika viktig. Att ha en traditionell advokatmiljö där partners får stora cellkontor medan annan personal sitter i stora öppna kontorslandskap var uteslutet för oss, det skulle stå helt emot våra värderingar och det vi vill skapa med Morris Law.

Det gestaltningsmässiga svaret blev ett kontor med tydliga zoner som präglas av en avslappnad och öppen karaktär. Den transparenta trästrukuturen som omgärdar lobbyn ”helar” ett ganska odefinierat rum och innehåller bokhyllor med litteratur och material som mässingsnät, kork och bruntonade speglar. Trästrukturen fungerar också som en gräns mot kontorsplatserna, konferensrum samt omgärdar en receptionsdisk och olika öar med loungemöbler.

Innanför lobbyn finns kontorsplatserna. Varje arbetsplats omgärdas av halvhöga träramar fyllda med kork, filt och speglar för att skapa variation och ljuddämpning i rummet.

Övervåningen är en kombination av mötesrum, lunchrum, kök och en generös takterrass som vänder sig ut mot det omgivande stadslandskapet. En viktig del av utformningen i denna del av lokalen var också att det skulle finnas en flexibilitet för att möjliggöra utrymme för att bjuda in större grupper till seminarier och andra kundevent som är en viktig del i Morris Law:s verksamhet.

Tillsammans bildar de olika miljöerna en dynamisk helhet där medarbetare väljer möteslokaler och arbetsrum efter behov. För kunderna blir kontoret en förtroendeingivande men samtidigt spännande miljö och en garant för ett professionellt mottagande


Motivering
Morris Law är Sveriges snyggaste kontor för det vågar tänka annorlunda. Det är inte ett aktivitetsbaserat öppet landskap, men inte heller en korridor med stängda cellkontor. Morris Law är ett nytt sätt att tänka kontor och arbetsplats, som väger in det bästa ur två inredningsvärldar.

Morris Law förtjänar utmärkelsen Sveriges snyggaste kontor för att hylla resultatet av ett gott samarbete mellan modiga beställare, tillåtande fastighetsägare och utforskande arkitekter, som tillåtits arbeta gränsöverskridande med nya oprövade och okonventionella lösningar.

Morris Law är Sveriges snyggaste kontor för sättet man arbetat med- och löst relationen mellan sekretess och öppenhet i en lek med material av transparens, djup, och reflektion i ytor på golv väggar och tak.

Morris Law är Sveriges snyggaste kontor för den precision och noggrannhet som sällan byggs i kontorsmiljöer där hela inredningen, är specialritad och skräddarsydd för miljön på plats från topp till tå.


Det går inte längre att rösta på detta kontoret.

Dela den här sidan