JKAB Arkitekter

Berga allé 1, 254 52, Helsingborg

Information
För JKAB Arkitekter är arkitektur så mycket mer än bara ett vackert yttre. De går på djupet och ser till att formen alltid följer funktion och ekonomi. Att oavbrutet arbeta liksidigt med deras tre hörnstenar är en djupt rotad filosofi.

JKAB Arkitekter har själva ritat sitt nya kontor som ligger i den gamla regementsbyggnaden Kavalleristen - en traditionsstark fastighet med en historia som sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet. Fastigheten utvecklas just nu till ett kunskapshus med skräddarsydda och hypermoderna kontorslokaler. I april 2016 var den totalrenoverade vindsvåningen på 700 m2 redo för inflyttning.

Fotograf: Thorn Creative Agency.


Motivering
Med ledord som lodge, natur, vardagsrum och lekfullhet har en arbetsmiljö skapats som framhäver fastighetens historiska ursprung och tydligt återspeglar JKAB Arkitekters kreativitet, familjära känsla och personliga service. Kombinationen av ett robust och stilrent uttryck, tillsammans med ett oväntat och busigt formspråk, skapar en charmig och spännande miljö. Historiska kvaliteter som tidigare varit dolda har tagits tillvara och blandats med gedigna, naturnära och moderna material. Med utgångspunkt i de fem elementen; trä, eld, jord, metall och vatten, har alla rum skapats med hjälp av detaljer såsom skiffersten, tallträd, skogsmossa, träramar av ek samt golv och mattor med imitation av klippor, gräs och hav. Den nedtonade färgskalan i naturnära färger kompletteras med varma inslag av grönt och rost.

Genom en hiss välkomnas besökaren direkt till kontoret på ett lättillgängligt sätt. Två mysteriösa tunnlar leder besökaren in mot en öppen atmosfär. Framför allt är det soffgruppen och eldstaden som ska ge en känsla av att befinna sig i arkitekternas vardagsrum. Soffgruppen tillsammans med ståbordet utgör kontorets hjärta och bildar samlingspunkter för både paus och spontana möten.

Köket delas med reklambyrån Thorn Creative Agency och bildar en mittpunkt där kreativitet möts från två olika håll. Långa siktlinjer mellan de två lokalerna bidrar till en öppenhet där gränserna suddas ut och ger intryck av ett enda stort kontor. De 3,5 meter höga specialdesignade stalldörrarna in till köket är inspirerade av det gamla kavalleriet och är ett exempel på hur takhöjden utnyttjats för att framhäva kontraster mellan stort och litet. I den angränsande flygeln ryms ytterligare kontor, konferensrum och toaletter. Därifrån leder en spiraltrappa upp till ett av kontorets tornrum, där ett lounge- och mötesrum väntar med bland annat en bar för after work-tillfällen.


Omröstningen har avslutats





Dela den här sidan