Toca Boca

Lumaparksvägen 9, Stockholm

Information
Prisbelönta appföretaget Toca Boca flyttade in i sina nya lekfulla lokaler i februari 2016.
Efter en omfattande renovering kunde personalen kliva in på de två färgsprakande våningsplanen och inte bara se världen ur ett barns perspektiv utan även få en kreativ och verksamhetsanpassad miljö för att kunna fortsätta göra fantastiska produkter.

Kontoret ligger i den gamla glödlampsfabriken i Luma, Hammarby sjöstad.
Byggnaden i sig är väldigt spännande med sin historik och fantastiska arkitektur. Den erbjuder en underbar utsikt över vatten, skidbacke och Södermalm.

Inspiration:
För att hitta inspiration till det nya kontoret reste vi runt en del för att
att se andra kontor och andra platser som människor samlas på så som caféer, hotell och parker.
Det var viktigt att kontoret skulle ha flera platser där man kan samlas i stora och små grupper och vara anpassade till olika former av kreativt arbete.

Den stora inspirationen kom dock från oss själva, våra produkter och vårt marknadsmaterial.

Inredningstankar:
Vi tog fram en del ledord när vi startade projektet, dessa försökte vi följa under hela processen och slutresultatet blev fantastiskt.
- Lekfullt
- Hemmakänsla
- Färgglatt
- Inte för perfekt
- Oväntat
- Överraskningar
- Toca Bocas mönster
- Medarbetarnas kreativitet
- Många och olika typer av platser att samlas på

Då vi gör digitala leksaker för barn har vi ett väldigt lekfullt utryck i våra produkter och vårt marknadsmaterial så det är inte svårt att komma på idéer om hur vi kan få kontoret att "spraka".

Vi valde att arbeta mycket med färger. Varje mötesrum har sin egen färg och här valde vi att låta färgen ta plats, både på väggar, mattor och hyllor.
Vi använde kulörerna från vår logga och i det mönster vi har i vårt marknadsmaterial.

Mönstret har en massa små former i sig och dessa former valde vi att leka med och att använda dom på olika sätt med eller utan färg.
Mönstret är ett tydligt återkommande tema i lokalen, både som ett frostat element på alla glaspartier, uppförstorade former på väggarna samt på alla köksluckor.

En annan sak vi ville lyfta fram var medarbetarnas kreativitet. Därför valde vi att hålla arbetsplatserna helt rena. Det blev svart och vitt för att sen uppmana alla att släppa loss och forma sin egen miljö där man sitter och arbetar för att så få alla att känna sig delaktiga.

Lekfullhet var ett viktigt ledord i processen och även att vi vill ha en tydlig hemmakänsla. Det ska inte kännas som ett stelt kontor utan det ska finnas flera ställen dit man lockas att sitta på, ett rum där man kan krypa upp i mysig soffa eller ett projektrum där du kan ockupera dig i veckor och vara kreativ utan att störa ngn annan.

Vi vill också få in en plats på kontoret där även vuxna kan få känna sig som barn, att se världen ur ett barns perspektiv. I efterhand känns hela kontoret så men vi har ett specifikt rum som vi kallar Toca Big world, här är alla möbler, dörrar handtag krokar osv överdimensionerade just för att även vuxna ska få känslan av att vara små.

Vi vill inte heller att allt ska kännas perfekt och tillrättalagt. Att få in oväntade element så som hemliga gömställen, roliga leksaker och trampbilar gör att kontoret känns väldigt fokuserat på lek och det är precis vad vi ville åstadkomma. Vi gör digitala leksaker för barn och vårt fokus ligger på barnens lek och självklart ska detta märkas på vårt kontor.

Överraskningar är en annan viktig del, det ska vara kul att utforska kontoret, både som vuxen och barn. Ett exempel är att vi har ett hål under trappan där barn kan krypa in och komma in i ett hemligt rum, ett rum som är för barnen, inte för någon annan.

Renoveringsår: Hösten 2015
Inflyttningsår: Februari 2016
Storlek: 1100 kvm
Arkitekt: Fabian Wanqvist, How Arkitekter
Ansvarig projektledare: Lina Persson, Toca Boca
Fotograf: Stellan Herner

Motivering
Att låta människor som arbetar med att designa digitala leksaker för barn i en lekfull och kreativ miljö är kanske en självklarhet men att faktiskt låta kontoret vara en lekplats för vuxna och barn är någonting annat.
Här ska man enkelt kunna se världen ur ett barns perspektiv och detta blir tydligt så fort man kliver in i den färgsprakande entrén.

Det här kontoret erbjuder en hel del för att göra det vardagliga arbetet enkelt men även för att få inspiration till vad man faktisk skapar här.
Färger och mönster är en tydlig röd tråd och så fort man kommer in i lokalen känner man hur barnasinnet väcks till liv och det förstärkt mer och mer ju mer man tar sig runt mellan de två våningsplanen.
Kontoret bjuder på funktionella lösningar, överraskningar och en underbar färgsprakande miljö med en oslagbar utsikt.

Man verkligen känner hur arkitekten har tänkt till i hur lokalen ska kunna användas i både det vardagliga arbetet men också i sociala sammanhang.
Kontoret ska fungera både som en arbetsplats för vuxna men också som en plats dit barn alltid är välkomna och får känna sig speciella.

Att lekfullhet och det inte alltid helt perfekta är ledord i detta projekt kan man lätt förstå och det blir tydligt när man ser hur det fungerar precis lika bra för barn som för vuxna.
Det är en kreativ lekplats för alla helt enkelt!

Omröstningen har avslutats

Dela den här sidan