Tengbom

Katarinavägen 15, Stockholm

Information
Idén om ett kontor
Välkommen till Tengbom HK, en plats där vi möts och umgås. Jobbar gör vi överallt. Vårt kontor är en verkstad, en kokkittel för idéer, en plats i ständig förändring. Här experimenterar vi med oss själva i fokus för att finna lösningar på framtidens kontor, för att kunna erbjuda våra kunder expertis grundad i verkligheten. På vårt kontor gömmer vi inget. Lika lite exponerar vi något bara för sakens skull. Det du ser är material, verktyg och redskap som vi använder dagligen. Det står framme för att användas och tala om vad vi gör som arkitekter, inte för att imponera på våra kunder eller besökare.

Människorna
Våra medarbetare står för kreativiteten här. Vi ser vårt kontor som en vit canvas, som varje medarbetare får vara med och fylla med personlighet och innehåll. Här ska alla som vill få ta plats. Fasta platser har vi däremot få av. I stället har vi frigjort ytor för spontana möten som ska uppmuntra till gränsöverskridande samarbete. För när man lätt kan se vad någon annan gör, är steget att ta kontakt inte så långt.

Utsikten
Panoramautsikten över hela norra Stockholm är vår ständiga bakgrund. Det är inte bara otroligt vackert, utan placerar oss även i den kontext där vi verkar. Vi planerar, analyserar och bidrar till att bygga städer och samhällen – vår utsikt är en ständig påminnelse om ansvaret detta innebär.

Materialval och estetik
Vår palett är enkel och svarar mot ett antal funktioner vi tidigt konstaterade var viktiga. Vi använder oss av möbler vi har designat själva. Våra produktformgivare har till och med tagit fram en ny stol specifikt för kontoret – Tengbomstolen.

Förändringsresan
Flytten till det nya kontoret var inte bara en fysisk flytt, utan också en förändring i arbetssätt och filosofi kring vad vi värderar i arbetsmiljön. Vi gjorde bland annat en radikal minskning av förvaringen – en chock för många. Men några månader senare konstaterar vi att vi fortfarande har plats kvar i förvaringsmöblerna.

Hårdfakta
Area: 3955 kvm
Medarbetare Stockholmskontoret: Ca 280
Arkitekt: Tengbom
Färdigställt: Aldrig


Motivering
Det här är Sveriges snyggaste kontor för att
... det speglar och faciliterar den verksamhet som bor här, utan att bli en pastisch eller påtvingad identitet
... det maximerar möjligheterna att mötas, samarbeta, utvecklas och umgås – vilket är essentiellt för ett företag som Tengbom
... det är i ständig förändring, precis som årstiderna och staden utanför våra fönster


Omröstningen har avslutats





Dela den här sidan