Kemira Kemi AB

Industrigatan 70, Helsingborg

Information
Kemira Kemi AB ligger i Helsingborg och är en del av det globala kemiföretaget Kemira Oyj som betjänar kunder inom vattenkrävande industrier.

Målet med Kemiras nya kontor var att lokalisera huvudkontoret med övrig produktion i befintlig byggnad och därigenom skapa god interaktion genom nära kontaktytor och ökad gemenskap samt bidra till en ljus och bra arbetsmiljö.

JKAB Arkitekter har haft ett helhetsansvar och utformat byggnaden både exteriört och interiört – allt från utvändig design och materialval till invändig design, planlösning och ljussättning.

Fotografering: Thorn Creative Agency

Motivering
Ny planlösning är väl anpassad för att optimera Kemiras ändamål och länkar samman olika avdelningar från olika kontorslokaliteter i ett ny gemensam arbetsplats. Konferensrum och samtalsrum är utformade efter olika behov och miljön är stilren och trivsam med sobra färger, utmärkt belysning och ventilation.

Ett aktivitetsbaserat kontor var tidigt ett önskemål från Kemiras koncernledning. Efter en gedigen analys stod det klart att ett aktivitetsbaserat kontor inte var en optimal lösning. För Kemira står säkerhet och arbetsmiljö alltid högt upp på agendan. Med hänsyn till dessa och andra höga krav har vi lyckats lösa relationen mellan sekretess och öppenhet – att tillgodose behovet av egna arbetsplatser och att kunna arbeta ostört och samtidigt uppnå kravet om många gemensamma zoner.

För att återspegla Kemiras verksamhet mot vattenkrävande industrier och byggnadens närhet till havet har inspiration hämtats från framför allt natur och vatten. Då företaget är finskägt har mötesrum inspirerats av den finska bastukulturen. Dessutom är textilmattor i konferensrum utformade för att ge en känsla av havsvågor. Även ljussättning är en del i helhetstänket för den visuella arbetsmiljön med sitt fräscha, moderna och svala ljus.

Kemiras nya kontor är ett bra exempel på hur JKAB Arkitekter utformat den nya miljön utifrån deras djupt rotade filosofi där både estetik, funktion och ekonomi är lika viktiga delar.

Genom ett nära samarbete lyckades JKAB Arkitekter tillsammans med Kemira Kemi tillgodose alla de önskemål som fanns och fånga både funktion, design och trivsel i ett.
Det nya kontoret är en plats dit medarbetarna längtar till – en plats som ger energi, hemkänsla, gemenskap och stolthet. Samtliga 43 medarbetare som flyttat in i den nya lokalen är mycket nöjda och har inte velat ändra på någonting.

Omröstningen öppnar 2021-10-02

Ange din e-postadress i fältet längst ner på denna sidan för att få ett e-postmeddelande när omröstningen har öppnat.


Dela den här sidan