SEB

Stjärntorget 4, 169 79, Stockholm

Information
Kontorshusen för SEB i Arenstaden i Stockholm rymmer lika många människor som en mindre stad, mer precis 4500 medarbetare. I maj flyttade 2500 in och de resterande beräknas få en ny arbetsplats våren 2018. Ytan är fördelad på tre byggnader och har en yta på 72200 kvadratmeter vilket gör det till Sveriges största nybyggda kontorshus. Vi ritade inredningen till de tre husen.

Byggnaderna rymmer fyra atrier och det är från dem all kommunikation utgår från. Varje atrium har sin specifika funktion: det första ska uppmuntra till spontana möten, det andra till flexibla sammankomster, det tredje har en vardagsrumskaraktär och det fjärde fungerar som ett öppet alternativ till den egna arbetsplatsen. Varje atrium har sitt specifika tema; det största huset är urbant med återhållna färger, kalkstensgolv och slitstarka material. De andra två byggnaderna står i kontrast till den första med sin hemkänsla- respektive arbetsplatsfokus. Dessa hus har trägolv, brokigare mönster och starka kulörer med utgångspunkt från SEB:s brand colors. Men det är inte bara mellan husen dynamiken uppstår utan även inom varje byggnad: atriet är den innersta livfulla kärnan, mötesrumsfunktionerna den mittersta och arbetsplatserna är det yttersta mer stillsamma lagret. Till skillnad från atriernas expressiva uttryck har arbetsplatserna en lugnare grafisk färgskala för att främja fokus.

Byggnaderna har drygt 600 mötesrum vars färger skiftar från mörkt till ljust och möblerna erbjuder en stor variation av sittande och möten. För större sammankomster finns hörsalen i den mittersta byggnaden som rymmer cirka 200 åhörare. För att släppa in ljus till salen så finns det fyra glasade öppningar alla försedda med täta, vridbara trälameller som låter ljuset från de omkringliggande atrierna flöda in. På plan sju är alla byggnader sammanlänkade med en takterrass med ett glasat orangeri som mittpunkt.

Fotograf: André Pihl, Wingårdhs
Wingårdhs: interiör gestaltning och planlösning. Projektering fast och lös inredning.Motivering
Kanske har vi aldrig utmanats så som när vi tillsammans med SEB skulle skapa en framtidsäker arbetsplats för 4500 medarbetare på 72 000 kvadratmeter. Stort, komplext och effektivt – utan att gå miste om dynamisk variation och verkshöjd. En arbetsplats att vara stolt över. Det gällde att lägga krutet på rätt ställe och låta vissa delar vara tillräckligt bra. Sveriges snyggaste kontor tycker vi är Sveriges största.

Omröstningen har avslutats

Dela den här sidan