IVL Svenska miljöinstitutet

Aschebergsgatan 44, Göteborg

Information
IVL Svenska Miljöinstitutet ville utmana en allmän uppfattning om att renovering och lokalanpassning handlar om att riva ut och köpa helt nytt. Målet var att utforma en både smart och hållbar arbetsplats och skapandet av det nya kontoret blev ett återbruksprojekt. Totalt är 70 procent av inredningen och 50 procent av den fasta interiören återbrukad. Återbruket av fast inredning och befintliga möbler har sparat minst 60 ton koldioxid, och runt motsvarande ytterligare 20 ton koldioxid har sparats genom att gamla möbler har sålts eller skänkts bort.

Personalens egna ord:
Intill en livlig gata i centrala Göteborg ligger IVL Svenska Miljöinstitutets kontor. Där skapar färgskalorna luft, vatten och jord ett lugn samtidigt som de representerar IVL:s verksamhet. Hållbarhet var en given ledstjärna för miljöforskningsinstitutet där majoriteten av både inredning och fast interiör återbrukades och där viktiga material valdes ut med omsorg av företagets egna miljöforskare.

I kontorets hjärta finns ett stort och rymligt kök där anställda och besökare samlas för samtal, skratt och umgänge. De begagnade trästolarna, de gamla blåvita porslinet och vaser fulla med sticklingar bidrar till en härlig hemmakänsla. Det är lätt att dröja sig kvar. Färger, växter, mjuka materialval, mönsterlagd matta och fototapeter med motiv från skog, hav och stad skapar en helhet och ett lugn både visuellt och i ljudmässigt. Här samsas stil och funktion. Skrivbordsplatser finns för ostört eller gemensamt arbete. Soffor finns i enskilda smårum, bibliotek och mötesrum. Projektplatser står att finna över hela kontoret, inklusive ett fullt utrustat laboratorium.

Visste du att?
Tillsammans med Tenant and Partner, Spectrum arkitekter och Chalmersfastigheter deltar vi i forskningsprojektet med IVL:s lokalrenovering. En rapport väntas klar hösten 2018 och kommer då omfatta erfarenheter från både renoveringen av IVL:s lokaler i Göteborg och pågående renovering av IVL:s Stockholmskontor.

Inredningsarkitekt: Spectrum Arkitekter
Storlek: 2500 kvm
Fotograf: Jason Strong

Motivering
Kan ett nyrenoverat kontor, där 70 procent av inredningen och 50 procent av den fasta interiören är återbrukad, tävla om att bli Sveriges snyggaste kontor och miljövänligaste?

Ja, det tycker IVL Svenska Miljöinstitutet! Kontoret har en palett av möjligheter med syfte att täcka in personalens skilda behov i ett flexibelt och snyggt kontor.

Omröstningen öppnar 2019-09-28

Ange din e-postadress i fältet längst ner på denna sidan för att få ett e-postmeddelande när omröstningen har öppnat.






Dela den här sidan