We are Haus AB

Sigurdsgatan 23, Västerås

Information
Haus är en kommunikationsbyrå som sitter i ett 550 kvm stort kontor på Sigurdsgatan 23 i Västerås. Här har de cirka 40 medarbetarna suttit sedan 24 september 2018. De gamla lokalerna var urvuxna och byrån hade länge varit på jakt efter det perfekta läget för en nyetablering. Projektet arbetades fram under ett års tid i ett intensivt arbete med stor del handplockade detaljer.

Utgångspunkten för det nya kontoret var ett helt rått och tomt plan på nionde våningen i en hotell- och kontorsbyggnad alldeles intill Mälaren. Utöver schaktlägen och fönstersättning fanns möjlighet att forma lokalen helt efter behov. Och byråns behov var en flexibel yta med plats för att kunna växa i framtiden. Här samsas många roller, några administrativa, några kreativa och några som kräver stora datorskärmar. Här finns 29 fasta arbetsplatser och dubbelt så många touchdown-platser. Hit välkomnas kunder från stora företag från hela Sverige, och här finns det dagar som kräver sitt fin-kaffe.

Resultatet blev en lokal med öppet kontorslandskap, fotostudio, café, loungeyta, flertalet mötesrum, tysta rum och sist men inte minst en aktivitetsyta med pingisbord, klättervägg, en stor härlig soffa och en TV. Genomgående i hela lokalen finns naturliga, och till stor del lokalt producerade, material. Kontrasterna är ändå stora när du passerar de olika utrymmena. Ljust möter mörkt, metall möter trä, hårt möter mjukt.

Arkitekt: Elin Lorenzi
Fotograf: Mikael Lundblad

Motivering
Känslan får du redan när du kliver ur hissen på plan 9. I entrén möts du av en generös lounge och café. Här är färgskalan dov, med kubbgolv i bränt trä och väggar klädda i ribbor som pigmenterats med mörk hårdvaxolja. En lokal smed hjälpte arkitekten Elin att ta fram den specialritade kaffebaren klädd i lackad plåt. Här serveras kaffe från det lokala kafferosteriet i den stora kromade espressomaskinen.

Ett annat bra exempel på lokalt samarbete är de cirka 20 handtag som pryder innerdörrarna i lokalen. Elin tog fram en ritning på hur hon ville att handtagen skulle se ut, den lokala smeden svetsade ihop dem för att sedan skicka dem på lackning. Därefter lindades de med svenskt läder hos ett lokalt garveri för att till slut monteras på plats av snickaren.

Ribborna som klär väggarna är producerade av ett litet finsnickeri och återkommer i korridoren utanför de större mötesrummen, fast här är de behandlade med ljus hårdvaxolja. Här råder en överlag ljus känsla och mötesrummen har ljusa väggar och stora fönster med generöst ljusinsläpp.

För att skapa rymd i lokalen ville Elin göra takhöjden så generös som möjligt. Därför valdes att lägga innertaket ovanför de installationer som fanns där, med ljudabsorbenter dikt an till bjälklaget. Dessa målades sedan in i samma kulör som taket för att ändå dölja dem. I mötesrummen är taken klädda i samma ribbor som återfinns på utvalda väggpartier, något som ger ett behagligare ljud i den här typen av rum. Ljuslister är monterade mellan ribborna. Även i de övriga ytorna består ljuset av stora geometriska former som syns ända från gatan nedanför. All belysning är kopplad till ett Smart el-system som gör att ljuset kan ställas in efter olika scenarier för olika tillfällen, exempelvis dag, kväll, föreläsning eller fest.

Metallen från kaffebaren återkommer på kontorslandskapens väggar, men här har den hettats upp i 500 grader för att sedan penslas med linolja vilket ger ett bränt och rustikt intryck. Detta i kombination med ett vitpigmenterat kubbgolv. Golvet valdes av flera anledningar, bland annat är det tåligt och går att slipa hur många gånger som helst, samtidigt ger det en mjuk och varm känsla, är skönt att gå på och ger ett behagligt ljud. Övriga väggar i kontorslandskapen har målats ljusa, förutom på ett par ställen där den råa betongen sparats. De båda kontorslandskapen pryds av stora fönster med milsvid utsikt över Mälaren på ena sidan, och Västerås stadsbild på den andra.

Ta en tur på Haus: https://www.youtube.com/watch?v=M4zhkViHapU






Dela den här sidan