Aspelin Ramm Fastigheter

Frölundagatan 118, Mölndal

Information
Sveriges snyggaste kontor ligger i Mölndal!

INFORMATION
Våren 2019 flyttade vi, Aspelin Ramm Fastigheter, in i våra nybyggda lokaler i Pedagogen Park. Vi själva äger hela fastigheten och är hyresvärd för de närmare 40 andra bolag och verksamheter som också har sina lokaler här. Vårt nya kontor var tidigare en aula. Här har nämligen varit en lärarhögskola en gång i tiden. Men lärarhögskolan flyttade hela sin verksamhet in till centrum (Göteborg) och vi köpte fastigheten 2010.

HISTORIEN BAKOM SKOLAN OCH AULAN
När vi för 9 år sedan köpte det så kallade ”spökhuset”, för så kallades lärarhögskolans tomma skal. Skolan hade nämligen flyttat redan 2006 och huset stod helt tomt under dessa år innan vi tog över fastigheten. Träd, och grönytor växte vilt och huset fick inte mycket kärlek under dessa år. 2011 startade vi den stora ombyggnationen och förvandlingen av hela fastigheten. Några år senare var huset fullt av hyresgäster, restauranger, skolverksamheter mm. Då behöll vi aulan och med lite ombyggnad och renovering såg vi lokalen som en perfekt mötesplats för företagare, kommunen och andra aktörer som kunde tänkas behöva nyttja en stor konferens- & eventhall. Här har arrangerats stora konferenser, mässor, konserter och bröllopsfester. Men i takt med att utbudet av konferenslokaler i närheten ökade och att vi själva behövde större lokal för egen del så tänkte vi om. Vi beslutade oss för att göra en lokal till två.

EN LOKAL BLIR TVÅ
Den gamla aulan var väldigt stor och hade 8 meter i takhöjd vilket gjorde den opersonlig om man inte var ett riktigt stort sällskap. Detta gjorde att vi beslöt oss för att se om det gick att bygga ett mellanbjälklag och på så vis kunna behålla en del av aulan/konferensdelen och ändå kunna bygga ett större kontor till oss själva. På så vis blev den tidigare aulan mycket bättre. Lite mindre och mycket bättre! Dessutom fanns det nu utrymme att göra den andra halvan till vårt nya kontor. Ett kontor på två plan som nu är 734 kvm.

HUR GICK VI TILL VÄGA?
Arbetet har inneburit en hel del förstärkning av befintligt bjälklag för att kunna plocka ner punktlaster från pelare till det nya bjälklaget. Det har också varit viktigt att inte få ner allt för många pelare som stör hela planlösningen och minskar flexibiliteten i lokalen. Ljudklassen mellan våningsplanen och mellan konferensdelen och kontoret har också varit en utmaning att säkerställa då man skall kunna ha mindre konserter samtidigt som kontoret är igång. En annan utmaning har varit att få in tillräckligt med dagsljus så att lokalen upplevs ljus och inbjudande. Detta löste vi genom nya fönsterpartier i fasad och helglasade kontorsrum ut mot korridorer så att dagsljuset strålar in genom kontoren och in i de öppna ytorna. Över köket har även takfönster installerats som ger dagsljus ner till entréytan i bottenplan genom en bjälklagsöppning vilket ger en ljus och härlig entré.

Motivering
MOTIVERING
Kontoret är genomtänkt inrett och med ett stort fokus på medarbetarnas och besökarnas välmående och upplevelse. Det är dessutom två medarbetare som har inrett hela kontoret. En välkomnande reception/entré där du som besökare får ta del av vår modell över den stadsdel som vi håller på att utveckla. Generösa och luftiga ytor. En inbjudande sittgrupp med färskt rykande kaffe en armlängd bort. Glaspartier in till varje kontorsrum som gör att du får kontakt med och ser våra medarbetare när du kliver in på kontoret. Färgskalan är mörk, sober och lugn. Trots det mörka valen på golv så är lokalen ljus då vi har stora fina takfönster som generöst släpper in ljuset.

DET GRÖNA OCH NATUREN MÖTER CORTENET
Vi har tagit in naturelement i form av björkstammar för att föra in känslan av det gröna inomhus. Cortenstålet ger en bygg-industriell känsla och materialet finns i både receptionsdisk och loggan som är placerad på väggen med belysning precis i anslutning till disken. Materialet återkommer även i krukor och växtlådor som pryder det staket som ger dig en känsla av balkong uppe på andra våningen nedanför takfönstret. Här hänger gröna växter ner och när du lyfter blicken får du känslan av att du står och tittar upp på en grönskande balkong.

VI PÅMINNS OM VÅRA LEDORD
Våra konferensrum har alla en egen historia och är kopplad till Pedagogen Parks ledord. Park, smart & magi. Park-rummet är inrett med grön tjock matta som ger dig en känsla av att du faktiskt går på gräs och i magi-rummet får du en lugn, dov och tyst känsla när du kliver in i det lite mörkare rummet.

KÖKET ÄR HJÄRTAT
På andra våningen har vi vår trevliga gemensamhetsyta där kök och fikarum är integrerade med varandra. En stor härlig yta som också känns som andra våningens hjärta i mitten och som omges av många levande kontorsrum – alla med fina glaspartier som gör att du känner att du ändå har kontakten med medarbetarna trots att dörren kanske ibland är stängd. Från andra våningen når du också vår takterrass som vi flitigt använder när vädret tillåter och där vi då gärna intar vår lunch.

KONSTEN OCH FANTASIN
Konsten på kontoret består till största delen av träskulpturer av Torsten Jurell som vi samarbetat med under många år. Torsten har även varit med och skapat det torget som nu är en mötesplats för alla som arbetar och verkar på Pedagogen Park och med det fina namnet ” Torget för fri fantasi”.
Köket pryds även av en stor tavla som vi specialbeställde i samband med öppnandet av vårt nya kontor. Konstnären är Maria C Bernhardsson och tavlan heter passande nog ”Pedagogen Park”.

Fotograf: Alexander Idelmann

Omröstningen har avslutats

Dela den här sidan