NCC Huvudkontor

Herrjärva torg 4, Stockholm

Information
NCC Huvudkontor

Färdigställt år: 2019
Antal kvm: ca 17 000 kvm
Antal medarbetare: ca 800 pers
Byggherre och entreprenör: NCC
Fastighetsägare: Fastpartner AB
Arkitekt hus: White
Inredningsarkitekt: Reform
Foton från Martela, fotograf Jason Strong och Åke E:son Lindman

När komplexa flöden och en mångfald av önskemål faller i god jord är det snyggt. Ur det kan nästan vad som helst gro. I detta fall växte NCC:s huvudkontor upp. Ett kontor, men också så mycket mer än en arbetsplats. Kontoret är nämligen skapat på premissen att vara en öppen och tillgänglig mötesplats för människor i området. Snyggt. Likaså är ambitionen att återanvända materialet i betongstommen från företagets tidigare byggnad en snygg gest till Moder jord.

Detta kontor ska signalera NCC som en förebild i branschen, men också agera förebild för framtidens arbetssätt, främja god hälsa och uppmuntra till en aktiv livsstil. Inredningsarkitekterna på Reform svarade genom att skapa framtidssäkrade arbetsmiljöer. Det har verkligen inget med snyggt att göra, tvärtom. Det är miljöer som ska funka så bra de bara kan för samverkan och som kan justeras när framtiden knackar på dörren. Ur den aspekten är flöden och akustik grundläggande. Allt detta funkar på NCC:s kontor, för det är gjort med sådan precision, medvetenhet och känsla att det inte tar över den estetiska upplevelsen.

Kolla bara på hur trä använts genomgående, från den centrala trappan och ljusgårdarna till fast inredning och dekorativa element som rumsavdelare. Eller hur textilier använts i olika färgkombinationer och strukturer för att skapa en visuell indelning och hjälpa 800 medarbetare lokalisera sig i den nästan 17 000 kvm stora lokalen. Ytterligare en detalj att vila både öga och rumpa på är trappen i limträ som fungerar som kontorets hjärta och mötesplats. Dessutom bidrar den till rörelse i huset. Vill man svettas mer finns det även ett gym och ytor för rekreation, såväl som restaurang, kafé och takterrass.

Motivering
NCC:s huvudkontor är Sveriges snyggaste för att det står som en förebild för framtidens arbetsmiljö, hållbarhet ur varje aspekt och spelar en viktig roll som social knytpunkt i en växande stadsdel.

Omröstningen har avslutats

Dela den här sidan