AstraZeneca

Pepparedsleden 1, Mölndal

Information
AstraZeneca Nova
På AstraZenecas forskningsanläggning i Mölndal strax utanför Göteborg önskades en central samlingspunkt för de cirka 2500 medarbetarna med fler än femtio olika nationaliteter. Uppdraget var att skapa en plats med en tydlig och definierad identitet: Vi ses på Nova! Lokalerna skulle skapa förutsättningar att mötas, arbeta och umgås på ett mer avslappnat sätt.
Centralt placerad, i direkt anslutning till den långa förbindelsegång som knyter samman hela anläggningen, ligger Nova. Här finns möjlighet till allt från koncentrerat arbete för en person i en mysig fåtölj, till intima fikastunder i sällskap med kollegorna. Man kan också ha större möten här, stämma av de senaste forskningsrönen, ta del av produktpresentationer, events eller ha after work med direkt tillgång till solen på den nya takterrassen. Färgerna är mustiga och varma, halvtransparenta draperier och stora bokhyllor skapar mindre rum i rummet men ger fortfarande utblickar och en tydlig översikt över lokalen – man kan krypa undan i ett hörn om man önskar, men fortfarande bli hittad av kollegorna. I anslutning till mötesytan ligger aktivitetsbaserade arbetsplatser med tillhörande mötesrum och andra arbetsstödjande funktioner. Drygt 250 medarbetare har sin hemvist här.
Projektet invigdes strax innan jul 2019 och har en total yta på 2670 kvm fördelat över två plan.

Motivering
När AstraZeneca kontaktade Wingårdhs för utformningen av Nova var ambitionerna höga. Det som tidigare var ett trångt kommunikationsstråk med korridorer, äldre laboratorier och stängda kontorsrum, skulle omvandlas till ett nytt nav och ge plats för oväntade möten, inspirera till innovation, nya tankar och arbetssätt. Nu är Nova i full gång och har blivit en väl nyttjad och naturlig del av AstraZenecas anläggning. Trivsamt, funktionellt och befolkat nästan dygnet runt.
Nova är allt det vi önskade oss och mer därtill. Det är ett bubblande vardagsrum, ett andningshål för både komplexa tankar och lättsamma möten.
Nova är en plats som bryter mönster och som utmanar individen att finna sitt eget. En plats där långsiktighet, innovation och social hållbarhet är mer än fina ord – det är på riktigt!

Omröstningen har avslutats

Dela den här sidan