KLÖVERN AB

Lilla Waterloogatan 6b, Göteborg

Information
Bransch: Fastighetsbolag
Area: ca 825 kvm (fördelat på två plan)
Färdigställt: 2020
Arkitekt: Krook & Tjäder
Inredningsarkitekt: Modesty Concept
Fotograf: Anders Bergstedt

Bakgrund
Klöverns nya Göteborgskontor ligger i Slakthusområdet i Gamlestaden som är den äldsta delen av det som vi idag kallar Göteborg och har en stark egen identitet. Här uppfördes det första kommunala slakthuset och lokalen var tidigare ett gammalt kallager.
Genom att binda ihop Gamlestaden med den nuvarande innerstaden utvecklas stadsdelen till att bli en del av framtida Göteborgs innerstad.
Utgångspunkten var att använda platsen som en inspirationskälla, låta lokalen återberätta dess historia och ta fram beställarens identitet.
Fasaderna är byggda av materialen som används i området: plåt (som symboliserar de gamla lagerlokaler) i interaktion med corténstål som används för att samspela med områdes industriella karaktär.
När man kommer in i dessa nya kontorslokaler ska man uppleva en modern, flexibel arbetsplats med industriell känsla.
I entrén möts man av kontorets hjärta, en gradängtrappa där man kan träffas för att umgås, ha flexibla möten eller öppna konferenser.
De små volymerna med runda väggar beklädda i träpaneler innehåller telefonrummen och små konferensrum och ger ett mjukt och varmt intryck samt fungerar som rumsavskiljare till kontorslandskapen.
Hållbarhet var i fokus genom medvetna val av gedigna och hållbara material. Materialval (trä+betong, cortenstål+ plåt) och en inkluderande utformning skapar en unik miljö där alla kan känna sig välkomna.
Arkitektens uppdrag: Att skapa en välkomnande arbetsplats med ett koncept som speglar Klöverns identitet och som samtidigt respekterar samt förstärker områdets ursprungliga karaktär.

Inredningskoncept
Klöverns visuella identitet tillsammans med lokalens råa uttryck, arkitektens mjuka träinslag och vackra materialval ligger till grund för inredningskonceptet.
Klövern är ett fastighetsbolag som genom nya perspektiv skapar attraktiva och hållbara miljöer för företag, individer och samhälle.

Därav skapades en kreativ och vågad miljö men samtidigt ödmjuk och varm. En långsiktig inredning i estetik, miljö och kvalité. Här ska man som medarbetare trivas och känna stolthet, och som besökare bli nyfiken och inspirerad.

Tanken är att lokalen ska fungera som en inspirationskälla och showroom för Klöverns besökare och hyresgäster. Flera typer av miljöer och material visas upp. Inga val är standard, så som t ex mattor som man ofta ser på kontor idag, men prisklassen håller sig ändå inom rimlig gräns för vad Klöverns hyresgäster får välja i sina lokaler. Här kan de få se något annat, lite roligare och mer spännande.
Hållbarhet har varit en viktig faktor i projektet. Utvalda möbler, material och leverantörer som ligger i framkant gällande hållbarhet.

Inredningen i alla mötesrum skiljer sig från varandra men är ändå i harmoni. Intressant, dynamiskt och flexibelt. Det finns olika rum för enskilt arbete, snabba samtal, utbildning och kreativitet. Rum med olika komfort och olika känsla. Sofistikerat, intressant och kul.

Klövern börjar på K, så gör även alla rum. Ord på K som är kopplade till Klövern, branschen men också slakthusområdet. Ett tema i varje rum, subtilt och smakfullt, inte överdrivet.
Exempelvis rum ”Kompis”, ett rum som ska kännas som en kompis. Tryggt, omhändertagande och varmt (fungerar även som vilrum).
Rum ”K-märkt” där allt är återbrukat och med en känsla av kulturhistoria.
Hela slakthusområdet var förr i tiden fullt med vita kakelplattor med svart fog. Idag finns ett bord som är kaklat i samma stil i rum ”Kakel”, och i rum ”Konst” en väggmålning från området gjort av en lokal konstnär.
”Korvmojjen” finns också såklart då vi är i Göteborg. Ovan konferensbord hänger några lampor i glas som liknar korvar i olika storlekar. Lite humor men också en koppling till området.
Välkomna till Klöverns nya kontor.

Motivering
Från ett ruffigt kallager har vi skapat en unik kombo av en mångsidig arbetsplats med skön atmosfär och ett fysiskt showroom för våra kunder att inspireras av.
Lokalens utformning samt återbruk av material och möbler i kombination med nytt, nordiskt och funktionellt ger oss en optimal plats att trivas på.
Kontoret återspeglar även Klövern’s visuella identitet i samklang med en skön känsla av ljus, behaglig arbetsmiljö och mötesplatser med varierande sittningar. Inte många här som vill jobba hemifrån!






Dela den här sidan