Mentimeter AB

Tulegatan 11, Stockholm

Information
Tulegatan 11 - en byggnad med själ
För oss är det enkelt, vårt kontor ska stärka och bygga vår företagskultur. Därför var det viktigt att hitta en lokal med själ. När vi fick möjligheten att flytta in i Stockholms gamla elektricitetsverk och Turbinhallar, ritat av Ferdinand Boberg i början av 1900-talet, så föll alla bitar på plats. Vi renoverade under ett helt år innan inflytt april 2021, för att säkra att kontoret lyfter vår medarbetarupplevelse och skapar starka band mellan alla anställda.

När många företag downsizade och pratade om att gå “remote first” så gjorde vi precis tvärtom. Vi har dubblerat vår kontorsyta från modesta 1200 m2 på Kungsholmen till 2500m2 på Tulegatan. Takhöjden är på sina ställen imponerande 10 meter.

Inredningstankar
Vi har så långt det gott försökt spara den industriella hårda stil som är byggnadens egen. Vi har exempelvis behållt betonggolvet, de stora välvda fönstren och låtit alla installationer vara synliga. Utöver det har vi lagt till en hel del nya mötesrum med stora glaspartier som passar väl in. För att komplettera det ruffa industriella har vi jobbat med mjuka färger och material. Mycket sammet och milda/ljusa träslag. För oss är det viktigt att förbli entreprenöriella och aldrig uppfattas som att vi är ett stelt storbolag som “brandar” sina anställda. Därför jobbar vi varken med vårt varumärkes färger i inredningen eller strösslar med vår logotyp. Istället går vi efter en palett som känns lugn, välkomnande och hemtrevlig. Vardagsrum möter hotel-lounge, ungefär. Våra anställda har också deltagit i inredningen, exempelvis har vår Art Director Sebastian gjort en stor graffitimålning och alla medarbetare har skapat en vägg av pixel-art.

Ett kontor som integrerar vår produkt
Mentimeters produkt är en digital tjänst som du kan använda för att göra dina möten och presentationer meningsfulla, interaktiva och engagerande. Vi ville ha ett kontor där vår produkt verkligen fick skina. Därför har vi skapat en stor gradäng och en scen där alla 200 anställda får plats. Varje vecka har vi vårt stora all-hands-teammöte, vi kallar det “The Mentimeter Listening show”, där arenan lever upp. Lokalen och designen på gradängen förstärker känslan av samarbete och samskapande.

En värderingsdriven lokal
Vi har designat vår lokal väldigt medvetet utifrån ett människoperspektiv och våra värderingar - att inkludera alla och att ha roligt. Exempelvis jobbar vi mycket med att break silos mellan våra team, för att öka samarbete, sänka trösklar för kommunikation och öka psykologisk trygghet. Vi har delat upp teamen så mycket som möjligt, har inte fasta platser utan istället team-öar av skrivbord dit du går för att samarbeta med ditt team. Utöver detta har vi aktivt valt att lägga det människor behöver dagligen på endast ett ställe. Vi har exempelvis bara en kaffemaskin och ett skrivarrum. Det gör att folk får sina välbehövliga steg och chanserna ökar betydligt att du träffar någon du känner eller inte känner i trappen på väg till eller från något. Friskvård är väldigt viktigt för oss. Vi har ett fullt utrustat gym i kontorets hjärta (ej i källaren) och massagerum och massörer som kommer två dagar i veckan.

Klimatperspektivet
Då vi gör vad vi kan ur ett klimatperspektiv har vi inte köpt allt nytt när vi flyttade in utan flyttade med alla möbler från gamla stället. För oss var det självklart men jag har förstått att det inte är branschpraxis. Givetvis har vi varit tvungna att komplettera men stora delar av möblemanget känns igen och gör att nya kontoret kändes som hemma redan första dagen.

Uppdelning av ytor
Vi har tre våningar och har delat upp kontoret efter funktion. Entréplanet är vår externa yta, om du kommer som gäst är det här du väntar med en kaffe i vår lounge, eller kanske kommer du senare till en AW med pingis eller biljard i vår bar. Kanhända blir du även inbjuden till ett lunchmöte, i sånt fall sitter du i vår köksdel och äter av den caterade, veganska lunchbuffén som dukas upp fyra dagar i veckan. Det är troligt att mötet eller eventet sker just på den här våningen i vår stora arena. En våning upp finner du vårt interna plan med fler mötesrum, skrivbord och ljudisolerade telefonhytter. Översta våningen består förutom ett workshoprum till stor del av våra tysta skrivbordsplatser.


Namn på fotografer: Elisabeth Daly och Jacob Gustin
Namn på inredningsbyrå: Refine Design Studio

Motivering
För att sammanfatta det vi har beskrivit ovan så är vi Sveriges Snyggaste Kontor för att:
- Det nya snygga är det värderingsdrivna. Vad är ett bolag utan ett kontor som förstärker dess värderingar?
- Vi har utgått från byggnadens industriella själ i vår renovering och inredning
- Vi anser att snyggt inte är samma sak som “brandat”. Snyggt är det som får människor att trivas.
- Våra medarbetare har varit involverade i att skapa det snygga
- Vi har medvetet tänkt igenom lokal, inredning och flöden för att skapa band och möten mellan människor
- Det är dessutom VÄLDIGT snyggt






Dela den här sidan