Vault lnvestment Partners AB

Smålandsgatan 16, Stockholm

Information
PROJEKT NAMN Vault Investment Partners AB
ARKITEKT Lomar Arkitekter
KUND Vault Investment Partners AB
PROJEKT ADDRES Smålandsgatan 16, 11144 Stockholm
ÅR October 2021
FOTOGRAF Åke E:son lindman

Motivering
SAMMANFATTNING
Varm, bekväm och elegant, denna takvåning i två plan kombinerar funktion med stil, gammalt och nytt. Lomar Arkitekter arbetade nära med ett dedikerat projektteam och en engagerad beställare för att förverkliga designvisionen. Resultatet talar för sig själv.

PROJEKT BESKRIVNING
Vault Investment Partners hittade sitt idealiska läge i början av 2021 och gav Lomar Arkitekter i uppdrag att renovera lokalerna. Bolaget flyttade in i november 2021. Den cirka 550 m2 stora, dubbla takvåningssviten, med omslutande terrasser, ligger bakom den ikoniska klockgaveln som kröner en utsmyckad byggnad från 1898 som vetter mot Norrmalmstorg i centrala Stockholm.

Lomar Arkitekter och Vault Investment Partners hade som mål att förvandla den intetsägande befintliga interiören till en exklusiv, bekväm, effektiv och flexibel arbetsplats i en modern och internationell stil värdig byggnadens elegans. Den modifierade layouten består av en central reception/lounge på entréplan omgiven av arbetsytor och pausområden, knuten till den övre konferenszonen via en renoverad spiraltrappa. Klockan som finns på gaveln, är ett centralt inslag i loungen som syns omedelbart vid inträde, vilken framhävs av en cirkulär träram inställd bland paneler av borstad aluminium. De tysta telefonrummen har stoppade akustikpaneler och anpassade ribbor. Paus-/pausområden i olika konfigurationer har bekväma (anpassade) sittarrangemang som kan rymma olika evenemang.

Lokalens få ursprungliga inredningsdetaljerna, särskilt det fina parkettgolvet, slipades, färgades och polerades. Befintliga byggnadsdelar, såsom några dörrar och skiljeväggars glaspaneler, återanvändes och lackerades om det var möjligt. Tekniska installationer, såsom HVAC, el och AV, uppdateras i enlighet med detta med det täta projektteamet. Ekfanér används konsekvent genomgående.

En kontinuerligt röd tråd av trä- och glaspartier definierar de olika arbetsutrymmena i lokalen. Mötesrum och hörnkontoret har väggpaneler i samma finish samt ribblamell tak i matchande ekfaner. Målade väggar kommer i varma nyanser för att komplettera träet. Våtutrymmen som pentry och toaletter har terrazzoplattor och plattor för sina naturliga och praktiska egenskaper. Textilier för gardiner och klädsel har taktila texturer med jordnära nyanser. Möblerna är en blandning av nytt och gammalt. Ett antal arbetsstationer och förvaringsenheter specialdesignades av Lomar. De äldre möblerna dokumenterades där många flyttades från den tidigare kontorslokalen, tillsammans med några väl valda nya delar. Detsamma gäller belysningsarmaturer, återanvända där det är lämpligt. Bland de nya armaturerna krävde spiraltrappan spektakulära pendelarmaturer i glas, och de exponerade takbjälkarna i det större konferensrummet ledde till valet av lekfulla sammanflätade belysningsrör, båda från Flos. Som en besökare påpekade: "Jag kom in och jag ville aldrig lämna." 


Dela den här sidan