Westander PR Sverige AB

Hammarbybacken 27, Stockholm

Information
Westander, Sveriges snällaste PR-byrå, vet hur viktig arbetsplatsen är för att bygga en gemensam kultur och attrahera branschens bästa medarbetare. När företaget växte ur sina tidigare lokaler vid Slussen, som nominerats till Sveriges snyggaste kontor 2016, fick AIX Arkitekter följa med på deras resa till ett nytt kontor vid Gullmarsplan. Westander landade på 17:e våningen i Sthlm 01 med en enastående utsikt över hela södra Stockholm. Planlösning och inredning är framarbetad för att lyfta fram våningsplanets unika karaktär och förstärka utblickarna ut mot det omgivande stadslandskapet.

Kontoret är utformat för ett aktivitetsbaserat arbetssätt där varje medarbetare ska kunna välja mellan arbetsplatser av olika karaktär beroende på arbetsuppgift. Ytans disposition ger även Westander möjlighet att fokusera på rekrytering och fortsätta växa ytterligare utan att behöva flytta. Programmet utarbetades med gemensam erfarenhet av deras tidigare kontor med fokus på att vara en mötesplats för kunder och medarbetare.

För Westander är viktigt att erbjuda ett kundmöte utöver det vanliga. Entrén utformades därför med en specialritad receptionsdisk med fullt utrustad kaféinredning som utgör kontorets välkomnande nav. Runt denna är idélabb, medieträningstudio samt mötesrum för utbildning placerade. Rummen manar också till fysisk aktivitet – i Idélabbet kan mötesbordet används för en pingismatch och tankegångar diskuteras i gungorna.

Hela våningsplanet är insvept i fasta draperier så att betraktaren endast upplever utsikt och böljande textil. En mjuk färgskala från ljust beige, via varma pudertoner till accenter i rost och ockra skapar en rytmisk sekvens. Kulörernas intensitet anpassas efter det individuella rummets användning och upplevelsen förändras beroende på vilken baston de textila golven ger. Varje nyans är avstämd och injusterad, ibland klingar de till och med unisont med söderorts putsfasader.

Ansvarig inredningsarkitekt: Katja Hillström, AIX Arkitekter.
Inflyttning: 2020.
Omfattning: 1000 kvm.
Fotografer: Peder Lindbom, AIX, och Lasse Olsson.

Motivering
Det lekfulla och vänliga inredningskonceptet förstärker företagets etos genom att med interiör gestaltning visa omsorg om människors välmående och de mjuka värden som är en stark del av företagets dna. Projektet visar på värdet av en långsiktig relation mellan arkitekt och beställare där den interiöra identiteten kan fortsätta utvecklas när verksamheten växer. Detta skapar också bästa möjliga förutsättningar för återbruk av lös inredning, något som varit en kreativ motor i projektet. Befintliga möbler har fått nya sammanhang och uppdaterad användning, vilket såklart varit lyckat både ur ett ekonomiskt och ett hållbarhetsmässigt hänseende.

”Vi har fått vårt drömkontor, där interiören matchar vår magnifika utsikt från sjuttonde våningen i Sthlm01. AIX lyssnade noga på våra tydliga önskemål om att återanvända så mycket inredning som möjligt och att skapa ett varmt och ombonat kontor för ett växande Westander. Med deras hjälp blev vårt nya kontor verkligen den där trygga och inbjudande arbetsplatsen där både medarbetare och kunder trivs”, säger Caroline Somerville på Westander.

Omröstningen har avslutats

Dela den här sidan