Consid

Kungsgatan 6, 652 24 Karlstad

Information
Det gamla posthuset i Karlstad är en historiskt värdefull byggnad som uppfördes 1910. Man kan tydligt se tidstypiska influenser av jugend och nationalromantik i denna imponerande stenbyggnad. 1996 genomfördes om omfattande ROT-renovering och en ny era för huset inleddes. 2021 stod det klart att Consid skulle överta lokalen. Lokalen fick genomgå en stor renovering där gamla stuckaturer lyftes fram och det ursprungliga kalkstensgolvet återställdes, med nya ändamålsenliga funktioner, i material och färgsättning hämtat ur Consids inredningskoncept. Ovanför entrén till lokalen finns än idag den vackra skylten med texten ”Postkontor” omgiven av två snäckskal i sten som påminner oss om vad som en gång huserade i byggnaden, och som är en stor del av både byggnaden och stadens historia.

Den grundläggande filosofin bakom Consids inredning har varit att göra kontoret till en attraktiv destination, för både medarbetare och kunder. En destination och mötesplats som utgår från våra mänskliga behov av att skapa, umgås, koppla av och fokusera. För att gestalta detta har hemmet varit en förebild. Ett stort varmt trivsamt hem med plats för livets alla behov och variationer, föränderligt över tid men inte daterat. Med den förebilden inkluderar vi även de små detaljerna som böcker, vackra föremål, kuddar, tavlor, växter o krukor, ja allt som skapar ett hem.

Motivering
Här är ingen möda sparad för att göra huset rättvisa. Tak och pelare har rensats från lager av skamliga renoveringar så att original av stuckatur har kunnat lyftas fram och vid behov nytillverkats i samma form. Som en kontrast har nya rum skapats med hjälp av glaspartier med svart spröjs, ett kännemärke för Consids kontor. I samråd med fastighetsägaren har vi också fått ett stiligt kalkstensgolv i hela bottenvåningen. Allt för att behålla känslan av ursprunget. Precis som i det gamla postkontoret är det den ”centrala hallen”, som kontorets olika funktionerna förgrenar sig från.

Stora mjuka orientaliska mattor ger en tidlöshet år hela miljön tillsammans med ljuskronan Sarafatti från 1956. Genom att skapa en klassisk miljö, får vi också en hållbar miljö, som inte känns daterad, utan kan byggas vidare på efter hand som kontoren växer och utökas med fler kvadratmeter. Efter hand som Consids inredningskoncept har utvecklats har köket, precis som i hemmet, fått en mer central roll. Denna tanke har vi tagit fullt ut på kontoret i Karlstad, där vi byggt ett nytt kök runt en stor kökshalvö helt öppet mot den samlade cafe- och loungeytan. Loungeytorna för umgänge och gemenskap skapar kreativitet och ger ergonomisk variation till arbetet vid ett skrivbord. Detta är den självklara samlingsplatsen för alla events som är en stor del av Consids arbets-modell.

Vi letar alltid efter hål och nischer där vi kan bygga in små överraskande detaljer. I Karlstad fanns det gott om dessa möjligheter. Nya väggpaneler skapade efter original-detaljer har hanterat el och värme-element utmed de kraftiga stenfasaderna. Material och färgsättning går igen på alla kontor, med mörka golv som en trygg bas och en ljus varmgrå ton på väggarna. Vi är generösa med textilier särskilt gardiner som skapar mjukhet, inramning och ljuddämpning. I Karlstad med sin magnifika takhöjd är gardinmontaget ett projekt i sig.


Beroende på vilka arbetsuppgifter du har, väljer du den plats och ett skrivbord som passar ditt projekt. I den stora posthallen finns ett öppet landskap ihop med lounge och cafe, lämpat för den som ”kommer och går”. Därifrån ringlar sig en fransk spiraltrappa upp på entresol-våningen möblerad för större avskildhet och stängda rum. Tillgång till tysta rum och små mötesrum är ett viktigt komplement. Förutom att tillgodose grundläggande funktioner i arbetsmiljön är varje medarbetares mentala upplevelse och stolthet över sin arbetsplats, den stora vinsten. Ett nytt och fräscht gym har därmed skapats för alla att röra sig i. Consids kontor är aktiverade dygnet runt hela veckan. Här vill man hänga med kompisar och kollegor efter jobbet, bjuda in släkten på söndagsmiddag eller låta kontoret hosta efterfesten.


Dela den här sidan