Toca Boca

Lumaparksvägen 13a, Stockholm

Information
Tidigare i år flyttade den svenska spelstudion Toca Boca in i sin nya lokal i Lampfabriken på Lumaparksvägen i Hammarby Sjöstad. Uppdraget – att utifrån Toca Bocas kreativa principer om lekfullhet, öppenhet och mångfald skapa ett framtida hem för studion bakom ett av världens populäraste spel bland unga – tillföll arkitektbyrån Spectrum Arkitekter.

Allt Toca Boca gör utformas från barnens perspektiv. Spelet såväl som de nya lokalerna utgår ifrån en lekfull men relaterbar vardag full av imperfekt perfektion, där kärlek har visats till även de minsta detaljerna. Den största utmaningen Toca Boca och Spectrum Arkitekter ställdes inför uppstod precis i början av processen – nämligen en världsomfattande pandemi samt frågan om huruvida kontoret kommer att finnas kvar och hur det i så fall kommer se ut?

Svaret blev Toca Boca Campus – en välkomnande, social och lustfylld mötesplats som de anställda söker sig till, inte minst för att finna inspiration. Namnvalet belyser faktumet att resultatet inte är ett kontor i dess klassiska mening, med fasta skrivbordsplatser och likformiga miljöer, utan snarare en plats för umgänge, lärande, möten och närhet till spelen.

Toca Boca Campus är helt inspirerat av Toca Bocas digitala värld och produkterbjudande. Detta visar sig i utrymmen som är mer publika och kan fyllas av fans och andra gäster, där barn kan få utlopp för sin nyfikenhet och konstnärlighet i en fullt utrustad verkstad. Dessutom kan de besöka rum som är uppbyggda och inspirerade efter platser i spelet, skapa sin egen avatar och hänga i det dedikerade spelrummet, samtidigt som studions personal nyttjar ytorna för möten med kollegor, samarbetspartners och spelarna själva. Alla delar bygger på spelstudions övertygelse om att spelskaparna måste komma nära och förstå barnens verklighet, då spelen utgår ifrån barnens behov och värld, inte de vuxnas.

Den öppna delen kompletteras med en större intern del, anpassad för umgänge och kreativa möten. Där man bland annat finner ett fullskaligt, fullt funktionellt kök där det lagas mat och bakas; två terrasser varav ett med ett växthus som mötesrum; samt ett tweenie-rum som ska återskapa miljöerna i vilka unga tonåringar utvecklar sin idérikhet. Varje utrymme har som syfte att vara både leklysten och produktiv. Ett uppenbart exempel på detta är att elen är dragen genom en gul skena i taket istället för längs väggarna, på så vis är campuset flexibelt och går enkelt att möblera om efter behov.

Kvm: ca 2000 kvm
Antal medarbetare: ca 160
Inredningsarkitekter: Spectrum Arkitekter
Toca Boca Lina Persson Johanna Andersson Sebastien Roux
Fotograf: Fredrik Bengtsson
Plats: Lumaparksvägen 13a

Motivering
Toca Boca Campus är snarare sveriges snyggaste arbetsplats, då campuset är långt mycket mer än ett kontor. Det är i mångt och mycket en plats för möten och inspiration – en kreativitetsfrämjande och inkluderande förlängning av alla de spel som har gjort det möjligt för miljontals barn världen över att leka och utforska världen på sina egna villkor. För att uppnå detta samt maximera upplevelsen för både in-house-kreatörer och konsumenter har konventionella regler brutits och ersatts av ett uppdaterat synsätt på framtidens arbetsplats.

Nya lösningar som för samman medarbetarna med målgruppen i kreativa miljöer har ersatt det traditionella kontorets förutsägbarhet för att bana banat väg för arbetsplatsens nydebut som campus. Med unika ytor som växthus, kök, ett robocafé och en kreativ verkstad har man låtit varje del av campuset stimulera och inspirera besökarna, oavsett om de är medarbetare, Toca Boca-fantaster eller nyfikna förbipasserande.

Med ett noga genomarbetat koncept har Toca Boca och Spectrum Arkitekter lyckats sammanfoga och förkroppsliga spelutvecklarens produkterbjudande och värderingar i en helt ny typ av fysisk miljö som är välanpassad till det moderna, hybrida arbetslivet bolagen står inför. De har tillsammans skapat en säregen yta som skriker “the power of play” och som stärker organisationen, det kreativa idéarbetet och kundrelationerna samt möjliggör en hållbar tillväxt både kort och lång sikt. Toca Boca Campus är således, i alla avseenden, ett praktexempel på framtidens arbetsplats.

Omröstningen har avslutats

Dela den här sidan