OPX Partners

Stureplan 2, Stockholm

Information
Hemtrevligt kontor med hållbarhet i fokus

Info om kontoret & byggnaden
Det här kontoret ligger i en vacker och historisk byggnad från 1897 vid Stureplan i Stockholm. Fastigheten var ursprungligen ett bostadshus som idag inrymmer vackra kontors- och butikslokaler med härlig restaurang i markplan.

Fastighetens historia
Under 1800-talet ökade inflyttningen till Stockholm och stadens utseende förändrades i snabb takt. Mellan 1870 och 1885 tillkom Stureplan, men det var först i och med anläggandet av Birger Jarlsgatan i slutet av 1880-talet som torget fick sin nuvarande trekantiga utformning. Nu påbörjades också uppförandet av flera av de byggnader som ännu står omkring Stureplan.
Sperlingens Backe 45 är ett före detta bostadshus som byggdes 1896-1897 efter ritningar av arkitekterna Kasper Sahlin och Gustaf Lindgren. 1959 genomfördes en omfattade fasadändring. Fram till 1970-talet fanns det fortfarande bostäder kvar i huset även om huset vid den här tidpunkten till största delen upptogs av kontor. Graden av ombyggnationer invändigt har genom åren varierat från genomgående ombyggnation till bevarandet en mängd originaldetaljer. Huset har under 2021-2023 genomgått en total invändig och utvändig renovering där fasadens ursprungliga utseende har återskapats.

Nya och äldre bilder på bygganden finns bifogade.
Fotografer av de nya bilderna: Wilhelm Rejnus och Linus Flodin - baraBild

Motivering
Mer än bara ett kontor!

Kontoret ligger längst upp i en sekelskifteslokal på två plan som renoverats med omsorg och ett tydligt hållbarhetstänk både kring miljö och arbetsmiljö. Den hemtrevliga våningskänslan är bevarad, men utan att göra avkall på toppmoderna lösningar med helt ny teknik. Lokalen har gott om ljusinsläpp och karaktäriseras av vackra detaljer såsom högt i tak, fiskbensparkett, sobra färger och pardörrar.

Läget på Stureplan ger möjlighet till walk-and-talks, promenader eller en joggingrunda i lummiga Humlegården eller längs Strandvägen. För att underlätta vardagen för sportiga medarbetare och gäster finns omklädningsrum och duschar. Det finns också ett barnrum med leksaker och böcker i anslutning till mötesrum, om en gäst eller medarbetare vill ta med sig barn. Målet med kontoret och dess läge är en arbetsvardag som är praktisk men också väldigt trivsam.

Arkitektur & design
Wingårds arkitekter har gjort den grundläggande arkitekturen av kontoret såsom belysning, färger, kök och badrum. Susanne Josephson, inredningsdesigner och arkitekt, fick sedan i uppdrag att skapa ett hemtrevligt och representativt kontor med medvetenhet om vikten av återbruk och hållbara lösningar, där medarbetarna ska trivas.
Hon säger: “Jag hade lyckan att få göra OPX Partners förra kontor. Tanken var att behålla och återvinna så mycket som möjligt från det kontoret. Det lyckades vi med, till och med mattorna har vi svetsat om och skurit till så att de passar på nya kontoret.”

Kontoret är inrett i en mix av modern och klassisk stil, vilket gör att gränsen mellan kontor och hemma suddas ut i vissa delar av lokalen. Det finns många mötesrum i olika storlekar och balkonger i flera väderstreck att sitta på under sommarmånaderna. Det hållbara angreppssättet kompletteras med stilfulla köksbord och stolar på båda våningsplan, samt skira gardiner till de flesta fönster. Den nya loungen är lite av kontorets hjärta – som ett stort vardagsrum som inbjuder till umgänge med gäster eller medarbetare, kanske för ett parti schack eller för afterwork.

Blandningen av klassisk design, ny modern inredning i glada färger, material från naturen och återbruk bidrar till den hemtrevliga känslan som gör detta till Sveriges snyggaste kontor!

Omröstningen har avslutats

Dela den här sidan