Gjensidige Forsikring ASA

Kungsgatan 47B, Stockholm

Information
Information:
Bolag: Gjensdiige Försäkring, Stockholm
Storlek: 1147 m2
Renoverings/inflyttningsår: Byggstart nov 2022, inflytt aug 2023.
Fastighetsägare: Axfast
Fastighet: Stockholm Torgvågen 7
Adress: Kungsgatan 47B
Inredningsarkitekt: mod:group
Ljusdesign: Paloma Design Studio
Projektledare: mod:group
HGA: mod:group
Intern projektledare: Jan Peder Snipstad
Fotograf: Erik Lefvander

Bakgrund:
Gjensidige Försäkring har i flera år huserat i Garnisonen, men vi kände att vi behövde hitta något som var mer anpassat efter våra behov och som var mer kvadratmetermässigt välplanerat. Idén om något annat än det vi hade, något mer, föddes och ambitionen var att finna och skapa en plats som kunde utgöra navet för samarbete och erfarenhetsutbyte. Vi längtade efter ett kontor som föder innovation och som främjar interaktion. Dessutom ville vi arbeta i en miljö som var både uttrycksfull, inspirerande och central.

Alla dessa kriterier och målsättningar uppfyller vårt nya kontor i Stockholm. När vi hittade denna nedstängda butikslokal på baksidan av Haymarket, det vill säga före detta PUB-huset, såg vi en enorm potential för en helt ny typ av arbetsplats. En plats som tydligt signalerade: Här är vi!
Arkitekterna önskade fokusera på två saker med den befintliga lokalen, råheten och ljuset. Men samtidigt arbeta med en materialitet, färgsättning och ljus som gör att kontoret upplevs och känns varmt och personligt. De ville forma en plats som kunde upplevas med alla sinnen och utgöra navet för samarbete och erfarenhetsutbyte.
Rulltrappan direkt från gatan skapar en wow-upplevelse och tar dig igenom ljus och ljud till kon-torets hjärta. Där öppnar sig en mötesplats som hela kontoret mynnar ut ifrån. Utöver att vara en kreativ samlingsplats för både för oss och våra samarbetspartners, är det också en väldimension-erad arbetsplats som känns välkomnande för oss som jobbar här.

Det finns gott om plats för både fokuserat arbete och projektsamarbeten. Alla mötesrum har er-gonomiska skrivbord och är designade för att möjliggöra hybridmöten. Det finns enmanspoddar, sociala ytor och möjligheter till vila och rekreation.

Vi har allt vi behöver – fler funktioner än vad vi hade innan vår flytt – trots att vi har halverat vår yta.

Hållbarhet har varit en självklar del i projektet och en stor del av möblerna är återbrukade. Men den stora miljömässiga satsningen har gjorts genom en framtidsförsäkring. I de olika lösningarna och funktionerna finns en inbyggd intelligens och en smartness som ger oss möjlighet att utveckla och uppdatera vår arbetsplats. Det finns en inbyggd ödmjukhet inför det ovissa som ger oss flexi-bilitet att förändra kontoret utan att behöva göra stora ombyggnationer.

Motivering
Placeringen och utformningen säger det mesta: Här är vi!

Helheten
Det finns en varm och ombonad känsla genom hela lokalen och som möter det råa och hårda som lokalen erbjöd. Varje yta har en genomtänkt funktionalitet och en estetisk finess vilket ger ett kontor som är lika delar arbetsplats och statement.

Detaljerna
Rulltrappan direkt in i kontoret erbjuder en upplevelse för alla sinnen och skapar en minnesvärd entré med sin blotta närvaro och med sin ljusinstallation. Receptionen glittrar i takt med det dy-namiska ljuset och naturligt ljus flödar genom betongglaset. Spegelväggen utanför toaletterna tillsammans med musiken inne på desamma gör upplevelsen unik. Glaspartierna gör våra mö-tesrum till konstverk att kika in i. Kafét, som vätter mot en av Sveriges livligaste platser, erbjuder ett lugn i stormen samtidigt som du ser energin pulsera utanför. Det blåa rastertaket, de ned-sänkta kaffemaskinerna, ljsubrunnar med naturligt ljus, de munblåsta lamporna, konsten, galleriet, osv osv. Överaskningarna upphör liksom aldrig.

Vi har lyckats skapa en plats som syns utåt och känns inåt. Vad mer kan man önska?

Omröstningen har avslutats

Dela den här sidan