anca inredningsarkitekter AB

Eskilstunavägen 5, Torshälla

Information
I december 2022 satte ett gäng kreativa byråer klorna i en fabriksbyggnad från tidigt 1900-tal i idylliska Torshälla. Till en början bedrevs där verktygstillverkning. På senare år var där glas- och konstnärsateljé, granne med Ebelingmuseet.
Huset gavs namnet Verkshöjden, som i detta fall får flera betydelser. Verkshöjd är ett mått på ett verks originalitet, individualitet och självständighet – ledord som genomsyrar det hyresgästerna står för. I detta fall finns också en koppling till husets historia och fysiska läge, med tanke på att på att lokalerna dels ligger på ett berg och dels har sin industriella bakgrund.

De 220 kvadratmetrarna har fått svida om och skräddarsys, med samverkan och kreativitet som tydliga ledstjärnor. Samtidigt har också möjlighet till enskilt arbete och fokuserade möten bakom stängda dörrar vävts in i konceptet. Lokalen rymmer även såväl större nätverksträffar som fest – det ultimata tillhållet när man vill bygga samarbeten och skapa.
Några av hyresgästerna har fasta platser, men även möjlighet att i den diversifierade lokalen välja andra arbetsytor anpassade efter sinnesstämning och aktivitet. Några hyresgäster slår sig ned på sk dropdown-platser eller hänger med laptopen i någon av sofforna någon gång i veckan – för att samla energi och träffa likasinnade.

För att nära de kreativa hjärnorna på Verkshöjden har vi låtit det estetiska uttrycket vara fritt, färgstarkt och opretentiöst. Det ska vara avslappnad stämning, lätt att ta in nya objekt och stilar, utan att det skär sig.
Under renoveringen och anpassningen av lokalerna har hållbarhet varit en starkt lysande ledstjärna.
Vi har sett till att ta vara på befintligt material, inte köpa för mycket nytt eller renovera mer än nödvändigt och göra smarta val när det kommer till inventarier. Det ni ser inne på Verkshöjden är återbruk eller införskaffat via leverantörer som bryr sig.
Det färgstänkta betonggolvet är original, och utgör ett fantastiskt, karaktäristiskt grundelement. Allt klinker och kakel i kalksten är från fastighetsägarens restlager, så även glaspartier.
Grunden är bibehållen till det yttersta; vi inspireras av och tar hänsyn till lokalens historia när vi bygger dess framtid.

Fastighetsägare: Ladingen
Hyresgäster: Sinnebild, ArtRepublic, anca inredningsarkitekter, Grafiskt by Kågström, Kungsladan
Inredningsarkitekt: anca inredningsarkitekter

Motivering
Sveriges ”snyggaste” kontor, JA! - Snyggt på så vis att det är flexibelt, funktionellt och estetiskt inspirerande för hyresgästerna, samt att vi gör något snyggt för klimatet i och med det hållbara förhållningssättet.
Verkshöjden har gett hyresgästerna nya samarbetsytor och energi, fastighetsägaren ett flaggskepp, och Torshälla ett landmärke.

Omröstningen har avslutats

Dela den här sidan